- Ο βλάκας νομίζει πραγματικά ότι είναι σοφός, αλλά ο σοφός θεωρεί τον εαυτό του βλάκα - Γουίλιαμ Σαίξπηρ
- Όσο πιο χαζός είσαι, τόσο περισσότερο νομίζεις ότι δεν είσαι.
- Υπάρχουν άνθρωποι πολύ χαζοί για να γνωρίζουν πόσο ανόητοι είναι
O Σωκράτης τον 5ο π. Χ. αιώνα έλεγε ότι «σοφός είναι μόνο αυτός που γνωρίζει ότι δεν γνωρίζει και όχι αυτός που νομίζει ότι γνωρίζει και έτσι αγνοεί και την ίδια του την άγνοια».
Το 1999 οι ερευνητές του πανεπιστημίου Cornell, Dunning και Kruger περιέγραψαν ένα ψυχικό φαινόμενο όπου κάποιος είναι ανίκανος στο να αντιλαμβάνεται την ανεπάρκειά του, και δεν νιώθει καμία ανάγκη να μάθει κάτι περισσότερο και μάλιστα τείνει να επαναπαύεται στην κορυφή των πεποιθήσεων και της άγνοιάς του, κοιτάζοντας τον υπόλοιπο κόσμο αφ’ υψηλού. Φυσικά όταν υπάρχει αντιπαράθεση με ειδικούς, οι ειδικοί συνήθως μπαίνουν στην ουσία του θέματος, ενώ αυτοί ενδυναμωμένοι μόνο από τις πεποιθήσεις τους, τείνουν να αμφισβητούν την αξιοπιστία και την αυθεντία των συνομιλητών τους.
Το φαινόμενο Dunning Kruger είναι μία γνωστική προκατάληψη, όπου ένα άτομο πιστεύει ότι είναι πιο έξυπνο και πιο ικανό από ότι είναι στην πραγματικότητα, Στην ουσία, δείχνει πως οι άνθρωποι με χαμηλές ικανότητες δεν έχουν την απαραίτητη κριτική ικανότητα και αυτογνωσία για να αναγνωρίσουν το επίπεδο των ικανοτήτων τους. Αυτό τους οδηγεί στο να έχουν μια ανώτερη άποψη των ικανοτήτων τους, των γνώσεων τους, της κριτικής σκέψης τους και της λήψης αποφάσεων που προκαλείται από βιαστικές εγκεφαλικές διαδικασίες βασισμένες σε προκαταλήψεις, παρεξηγήσεις ή ανεπαρκή δεδομένα.
Οι Dunning και Kruger ανακάλυψαν πως η πιο επικίνδυνη κατάσταση είναι όταν οι άνθρωποι έχουν κάποια γνώση για ένα θέμα, από όταν δεν ξέρουν τίποτα γι' αυτό. Ουσιαστικά είναι αυτό που γνωρίζουμε αιώνες τώρα ότι «η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια». Και η ενημέρωση μέσω ίντερνετ βοηθά στην ημιμάθεια των ανθρώπων.
Το βλέπουμε ξεκάθαρα στην περίπτωση του κορωνοϊού, όπου άσχετοι με την ιατρική υποστηρίζουν με θρησκευτικό φανατισμό τις "επιστημονικές" τους απόψεις και αντικρούουν καθηγητές, γιατρούς, λοιμωξιολόγους, ερευνητές. Ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει κορωνοιός ή ότι δεν χρειάζονται οι μάσκες, ή ότι υπάρχει συνωμοσία όλων των διεθνών οργανισμών και συνεργασία τους με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ενώ οι γιατροί είτε τα "αρπάζουν" είτε ότι έχουν άγνοια, κλπ. Κατά καιρούς οι ίδιοι μπορεί να το παίζουν ειδικοί στα οικονομικά, στην προπονητική, στις φυσικές καταστροφές, κλπ.
Όλοι είμαστε επιρρεπείς σε διαστρεβλώσεις της κρίσης, αλλά θα πρέπει πάντα να κάνουμε προσπάθεια να κινούμαστε σε μια ισορροπία ρεαλισμού και ταπεινοφροσύνης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου