Pages

Σάββατο 4 Ιουνίου 2022

Η μιζέρια είναι χειρότερη από την φτώχεια



«Αν θέλεις να θυμάσαι τις αναμνήσεις σου, θα πρέπει πρώτα να τις ζήσεις». Μπομπ Ντίλαν

Προχθές στο ιατρείο μου μια ασθενής μου είπε χαμογελαστά ότι εμείς οι Πόντιοι δεν είμαστε κλαψιάρηδες. Την ρώτησα τι εννοεί και μου απάντησε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι με πρόφαση την οικονομική δυσπραγία και την ακρίβεια ξεδίπλωσαν όλα τα μίζερα και μουντά συναισθήματά τους. Διόγκωση, γενίκευση, δραματοποίηση των καταστάσεων, που εκφράζονται με γκρίνια, καταστροφολογία, μεμψιμοιρία, παράπονα και κριτική. Ο θυμός και θλίψη είναι κυρίαρχα στις διαπροσωπικές σχέσεις. Η αισιοδοξία, τα χαμόγελα, τα όνειρα, τα λουλούδια, τα χρώματα σκεπάστηκαν από ένα γκρι πέπλο. 

Η αλήθεια είναι ότι καθημερινά βλέπω ανθρώπους  σκυθρωπούς, με σκυμμένο το κεφάλι στο κινητό τους, που δεν  δίνουν σημασία στο τι γίνεται γύρω τους, που δεν λένε μια καλημέρα ή δεν χαμογελάνε. Άνθρωποι που διακατέχονται από φόβο, θλίψη και ανασφάλεια για το σήμερα και το αύριο. Άνθρωποι με αγχώδεις διαταραχές, κατάθλιψη και ανηδονία που πολλές φορές προσφεύγουν σε χρήση ουσιών για να μπορούν να  ελέγξουν την αρνητικότητα στη ζωή τους. 

Κάθε μέρα η τηλεόραση ασχολείται με το πόσο ακρίβυνε ο μαϊντανός, το μαρούλι, το κρέας και οι δημοσιογράφοι παίρνουν συνεντεύξεις στις λαϊκές αγορές από ηλικιωμένους με κασκορσέ, που κλαίγονται ότι δεν φθάνει η σύνταξή τους. Άνθρωποι σκλάβοι της μιζέριας τους, που μιμούνται την μιζέρια των υπολοίπων γιατί αυτό τους κοινωνικοποιεί. Γιατί είναι πιο εύκολο να είσαι μέρος του πλήθους παρά να είσαι μόνος.

Παρόλο που η κρίση, ο πόλεμος, η δυστυχία, το δράμα, η αδικία, η κακία, η κακοτυχία επηρεάζουν την διάθεση μου, δεν θεωρώ τον εαυτό μου μίζερο. Θεωρώ ότι τολμάω να βάλω χρώμα στην ζωή μου, παρ’ όλες τις δυσκολίες της ζωής. Θεωρώ ότι είναι ευθύνη και επιλογή μας να διαλέξουμε το μισογεμάτο από το μισοάδειο. Θεωρώ ότι πρέπει να απομακρύνουμε από την ζωή μας τις μίζερες σκέψεις και ανθρώπους.

Πως αναγνωρίζεις την μιζέρια, την αρνητικότητα και την μονοχνωτιά; 

Αισθάνεσαι ότι όταν δείχνεις δυστυχισμένος, εκπέμπεις σήματα λύπησης και τραβάς την συμπόνια των άλλων, ενώ αντίθετα όταν εκπέμπεις θετικότητα, αέρα προσωπικής ευτυχίας, δέχεσαι ζήλια, φθόνο, στέρηση σημαντικών διαπροσωπικών σχέσεων. Τότε ναι, είσαι μίζερος 

Δυστυχώς οι μίζεροι άνθρωποι κρύβονται σε όλες τις σχέσεις: οικογενειακές, φιλικές, επαγγελματικές, διαπροσωπικές. Να τους αλλάξεις δεν μπορείς. Να αλλάξεις τον εαυτό σου όμως είναι επιτακτική ανάγκη. Δεν θα είμαστε ποτέ σίγουροι για το πόση τοξικότητα κρύβεται στη ζωή μας.

Για να αλλάξεις χρειάζεται η προσωπική συνειδητοποίηση και η αποδοχή ότι ο τρόπος σκέψης και συμπεριφοράς σου είναι δυσλειτουργικός για τον εσένα, τη ζωή σου και για τη σχέση σου. Πρέπει να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου, και συνειδητά να αποφασίσεις πως θέλεις να ορίσεις τη ζωή σου. Γι’ αυτό λοιπόν:

  • Ξεκίνα τη μέρα σου θετικά, χωρίς γκρίνια για το κρύο, την ζέστη ή την βροχή. 
  • Εστίασε στα θετικά και όχι στα αρνητικά γεγονότα. 
  • Να είσαι θετικός σε προτάσεις που θα μπορούσαν να σε εξελίξουν ή και ακόμα και να βελτιώσουν τη διάθεσή σου. 
  • Μάθε να χαίρεσαι με τα καθημερινά μικροπράγματα. 
  • Να αισθάνεσαι ευγνωμοσύνη για όλα τα καλά, μικρά ή μεγάλα, που υπάρχουν στη ζωή σου. 
  • Απόλαυσε την οποιαδήποτε επιτυχία κάποιου γεγονότος, ή την επίτευξη κάποιου στόχου σου. Γλέντησέ το με τους φίλους σου. 
  • Να χαίρεσαι με την επιτυχία κάποιου συνανθρώπου σου. Να ζηλεύεις - με την καλή έννοια - την πρόοδο κάποιου. 
  • Δοκίμασε ένα νέο φαγητό ή ποτό, πάνε σε ένα καινούργιο μέρος, γνώρισε νέους κόσμους, άνοιξε τα μάτια και τα αυτιά σας σε νέες ιδέες και νέα ερεθίσματα. 
  • Ζήσε το σήμερα και μην «κολλάς» στο θετικό ή αρνητικό παρελθόν σου. 
  • Πρόσφερε στους άλλους χωρίς να σε ενδιαφέρει το τι θα κερδίσεις από τους αυτούς, πώς θα τους πιάσεις κορόιδο και πώς θα βγεις από πάνω τους. 
  • Ξόδεψε χρήματα και χρόνο και απόλαυσέ τα. 
  • Επένδυσε σε συναισθήματα σε άλλους και σταμάτα είσαι καχύποπτος και να κατηγορείς άλλους για την μιζέρια σου. 
  • Σταμάτα να βλέπεις την κλάψα των τηλεοράσεων. 
  • Σταμάτα να είσαι παρόν στα δράματα και τα προβλήματα των ανθρώπων γύρω σου και να είσαι απών από τις χαρές των άλλων. 
  • Πίστεψε ότι σε περιμένουν τα εύκολα και τα ευχάριστα και σταμάτα να είσαι απαισιόδοξος. 
  • Τόνισε τα θετικά και τα σωστά στους συνανθρώπους σου και όχι τα στραβά και τα ανάποδα. 
  • Σταμάτα να ζηλεύεις τους άλλους και να ανησυχείς προκαταβολικά και υπερβολικά και χωρίς λόγο. 
  • Πες όχι στα μίζερα συναισθήματα, στις μίζερες σχέσεις που σε φθείρουν.

Σταμάτα λοιπόν να κλαίγεσαι και άρχισε να γελάς. Η μιζέρια είναι επιλογή και δεν δίνει ούτε λύσεις, ούτε σε βοηθάει. Να αρπάζεις τη ζωή στα χέρια σου, να μη φοβάσαι το ρίσκο. Να τολμάς την αλλαγή. Επένδυσε στην μία και μοναδική, την πιο σημαντική σχέση στη ζωή σου, αυτή με τον εαυτό σου. Μη καταπιέζεις τα συναισθήματά σου, τα όνειρά σου, τις ανάγκες σου, για να έχεις μια ολοκληρωμένη σχέση και μια θετική ζωή. Απόλαυσε την μαγεία του ερωτισμού, το αίσθημα του θαυμασμού για τον σύντροφο σου. Διεκδίκησε την ευτυχία και την αγάπη, γιατί όλοι την αξίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου