Κυριακή 19 Μαΐου 2019

Πολιτισμός: επένδυση ή σπατάλη;

Διαβάζω στα τοπικά ιστολόγια τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και δράσεις που υποτίθεται «επένδυσε» η σημερινή διοίκηση για να «αναβαθμίσει την ζωή στην πόλη μας στοχεύοντας στην «αγωγή της ψυχής των πολιτών». Ούτε καν στην εποχή των «παχιών αγελάδων» δεν είχαμε τόσες εκδηλώσεις. Προφανώς η διοίκηση καυχιέται για αυτές τις εκδηλώσεις, λόγω της προεκλογικής περιόδου. Όμως και καμία αντίδραση δεν υπήρξε από κανέναν αντίπαλο συνδυασμό. Είμαι σίγουρος ότι λίγο πολύ θα εντάξουν στο προεκλογικό τους πρόγραμμα παρόμοιες εκδηλώσεις.

Αλλά θα ήθελα να ρωτήσω την διοίκηση:

  • Ποιος πληρώνει για εκδηλώσεις όπως: Μηχανιώτικα Γιορτή Σαρδέλας, Κατευόδιο των ψαράδων, Γιορτή Ψαρά & Αγρότη, Γιορτή Τσίπουρου, αφιερώματα, ανταμώματα, κλπ. 
  • Πότε αξιολογήθηκε η προσφορά αυτών των εκδηλώσεων για το κοινωνικό σύνολο; 
  • Άραγε είχε ποτέ κάποιο θετικό οικονομικό αντίκτυπο για τον τόπο;
  • Ποιος πληρώνει για την οικονομική στήριξη των πολιτιστικών φορέων του Δήμου και με ποια κριτήρια γίνεται η κατανομή των κονδυλίων; 
  • Ποιες είναι οι επενδύσεις για υποδομές στον πολιτισμό;
  • Πότε επιτέλους θα υπάρξει στρατηγική για τον πολιτισμό; 

Παρ’ όλο που ο πολιτισμός δεν είναι εμπόρευμα ή καταναλωτικό αγαθό, θεωρώ ότι η οικονομική αξιοποίησή του προς όφελος της κοινωνίας είναι όχι μόνο εφικτή, αλλά και επιβεβλημένη σήμερα. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα που ιδιωτικοί φορείς που διοικούνται σωστά, επιτελούν σπουδαίο έργο στο Πολιτισμό. 
Ο Δήμος μας θα πρέπει να έχει μια σοβαρή στρατηγική, που να στοχεύει στην δημιουργία μια βιομηχανίας πολιτισμού.  Θα πρέπει να δώσει έμφαση στην ανάπτυξη και συντήρηση ποιοτικών υποδομών και να περιοριστεί στην επιλεκτική επιχορήγηση κάποιων πολιτιστικών δράσεων που θα διοργανώνουν κάποιοι ιδιωτικοί πολιτιστικοί φορείς και όχι στην διοργάνωση δικών του εκδηλώσεων. Τα κριτήρια οποιασδήποτε επιχορήγησης θα πρέπει να είναι η προσφορά της εκδήλωσης στο κοινωνικό σύνολο και στην αναβάθμιση της τουριστικής προβολής του δήμου. 
Οι πολιτιστικοί φορείς του δήμου μας πρέπει να αναδιοργανωθούν επιχειρηματικά και διοικητικά για να βρουν έξυπνες λύσεις χρηματοδότησης για την προώθηση του πολιτισμού. Λύσεις βασισμένες σε στρατηγική και πλάνο, όπως γίνεται σε άλλες χώρες της Ευρώπης και να βοηθήσουν στην τουριστική προβολή του τόπου, αλλά και να βοηθηθούν από αυτήν. Η επένδυση τους στη ικανότητα έκφρασης, στη δημιουργικότητα και στη καινοτομία μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην οικονομία, την απασχόληση, καθώς και στην κοινωνική ένταξη και την ευημερία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου