Η λέξη οπαδός (πχ μιας ομάδας, ενός κόμματος, μιας θρησκείας) είναι συνώνυμο με τον ακόλουθο και όχι με τον θαυμαστή (πχ μιας θεωρίας). Η οπαδοποίηση και ο φανατισμός ανθρώπων αφοσιωμένων σε ιδέες, πρόσωπα και άψυχα αντικείμενα έχει άμεση σχέση με τους οπαδούς - ακόλουθους.
Διάγνωση
Ανθρωπάρια με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο που καταφεύγουν σε ιδεολογικές ηλιθιότητες, αισθανόμενοι ότι υπηρετούν υψηλά ιδανικά, οργανώνονται και συνυπάρχουν με άλλους ηλίθιους για να αποκτήσει νόημα η ζωή τους, και ασχολούνται με τους άλλους ανθρώπους, χωρίς όμως σεβασμό στις αξίες της ζωής. Ενώνουν την φωνή τους για να μπορέσουν να «δικαιωθούν» και να ικανοποιήσουν την νευρωτική αλαζονεία τους. Βαφτίζουν «ιερή υπόθεση» την οποιαδήποτε ηλιθιότητα και «ιερό καθήκον» τον εξευτελισμό και αφανισμό του οποιουδήποτε αντιπάλου που πρεσβεύει οτιδήποτε διαφορετικό.
Η πίστη σε μία «ιερή υπόθεση» είναι σε μεγάλο βαθμό υποκατάστατο σε ανθρωπάκια με ελλείμματα προσωπικότητας, με ανασφάλειες, με χαμηλή αυτοπεποίθηση. Μέσα από την συσπείρωση με άλλους οπαδούς καλλιεργείται η ψευδαίσθηση ότι υπηρετούν την «ιερή υπόθεση» και αφιερώνονται στην ιδεοληψία ότι υπηρετούν τα «υψηλά ιδανικά». Έχουν εθιστεί στην τυποποιημένη γλώσσα και ορολογία που σχηματοποιεί κάθε αντικείμενο συζήτησης και οδηγεί πάντοτε στις ίδιες απαντήσεις για να αισθάνονται πάντα δικαιωμένοι. Καταφεύγουν μάλιστα σε βίαιες πράξεις, χωρίς να ενδιαφέρονται για τις συνέπειες και χωρίς να αισθάνονται τύψεις.
Θεραπεία
Η οικογένεια και οι φίλοι παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη γένεση και επιδείνωση αυτού του φαινομένου. Τα παιδιά από μικρή ηλικία δέχονται συνεχώς ερεθίσματα, τα οποία τα επεξεργάζονται, τα αποκωδικοποιούν και διαμορφώνουν σιγά σιγά την κριτική τους σκέψη, τον χαρακτήρα τους και την ψυχολογία τους. Άρα για την αποτροπή τέτοιων σηπτικών φαινομένων μεγάλο ρόλο παίζει ο τρόπος διαπαιδαγώγησης και οι κοινωνικές συναναστροφές. Πρέπει τα παιδιά να μάθουν να σέβονται τους εαυτούς τους, τους συνανθρώπους τους και την ίδια την ζωή. Πρέπει να μάθουν να σκέφτονται, να κρίνουν, να αναζητούν, να αμφιβάλλουν, να έχουν χιούμορ. Πρέπει να μπορούν να ξεχωρίζουν τα σημαντικά, τα σπουδαία, τα χρήσιμα από τα πρόσκαιρα, τα τυχερά, τα άχρηστα. Πρέπει να αποκτήσουν αξίες και ιδανικά για να γίνουν πραγματικά ευτυχισμένα και χρήσιμοι στην κοινωνία μας
Κυριάκος Στεφανίδης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου