Κυριακή 20 Αυγούστου 2023

Μηχανιώνα: όπως λέμε Σεν Τροπέ


Για μια ακόμα φορά στήθηκαν τα τσαντίρια με σώβρακα, βράκες, κάλτσες, σουτιέν, κινέζικα παιχνίδια, χαλβάδες, λουκουμάδες, κλπ. Για μια ακόμα φορά στήθηκαν επιχειρήσεις – ψητοπωλεία από ποδοσφαιρικές ομάδες ή λέσχες φιλάθλων, απλά για να έχουν έσοδα οι ομάδες. Η σάρα και η μάρα, φυλακόβιοι, κλέφτες, ναρκομανείς, γύφτοι αυτές τις μέρες έχουν την τιμητική τους. Νταούλια – ζουρνάδες, ζητιανιά, κλοπές, διαρρήξεις, κατάληψη πράσινων χώρων και μετατροπή τους σε δημόσια ουρητήρια. Βρώμα, μπόχα, δυσωδία, παρακμή. Αυτή είναι η Μηχανιώνα του σήμερα με αφορμή τα εννιάμερα της Θεοτόκου. Ένα θέαμα που δεν τιμά καθόλου τον δήμο μας. Μια θρησκευτική εκδήλωση που δυστυχώς έμεινε στο παρελθόν. 
Η πρότασή μου έχει διατυπωθεί πολλές φορές μέσα και έξω από τα δημοτικά συμβούλια. 
1. Να περιοριστεί η έκταση του πανηγυριού από την εκκλησία (εκεί που είναι σήμερα) μέχρι την κεντρική πλατεία. Οι οδοί Αγίου Νικολάου και Πολυτεχνείου πρέπει να είναι ανοικτοί για τους κατοίκους, για τους ασθενείς που θέλουν να πάνε στο κέντρο υγείας, κλπ 
2. Τα περίπτερα πρέπει να είναι καλαίσθητα και ομοιόμορφα. Θα πρέπει ο δήμος να τους παρέχει ρεύμα (και να μη έχει ο καθένας γεννήτριες) και φυσικά να απαγορεύεται η διαμονή των επιχειρηματιών μέσα στα περίπτερα, αφού θα υπάρχει περιφρούρηση όλη την νύκτα με security. 
3. Θα απαγορεύεται το στήσιμο σκηνών ή η διανυκτέρευση με sleeping bags, όχι μόνο για την περίοδο αυτή στην Μηχανιώνα, αλλά και σε κανένα σημείο στο δήμο μας σ’ όλη την διάρκεια του έτους
4. Ανακαίνιση των δημοτικών ουρητηρίων (κάτω από την κεντρική πλατεία – κάτω από τις σκάλες που κατεβαίνουν στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου) σε σύγχρονες πολυτελείς τουαλέτες με φύλακα όλη την μέρα - τουλάχιστον για τις ημέρες αυτές. 
5. Τάξη και καθαριότητα παντού. Το προσωπικό καθαριότητας του δήμου θα είναι όλο το 24ωρο σε ετοιμότητα για να καθαρίσουν την Μηχανιώνα. Οι κάδοι σκουπιδιών θα ευπρεπιστούν και θα είναι καθαροί. 
6. Αισθητή η παρουσία αστυνομίας και λιμενικού.
7. Φωταγώγηση όλου του κέντρου της Μηχανιώνας και του λιμανιού.  
8. Έκθεση των τοπικών προϊόντων και προβολή της τοπικής ιστορίας – λαογραφίας
9. Προσέλκυση τουριστικών σκαφών στο λιμάνι της Μηχανιώνας με οικονομικές προσφορές και παροχές (νερό, ηλεκτρικό ρεύμα), και ευπρεπισμός του λιμανιού για να γίνει επισκέψιμος. 
Είναι πολύ σημαντικό να έρχεται τόσος κόσμος με αφορμή την τα εννιάμερα της Θεοτόκου και αυτό να είναι η αφορμή για προβολή του δήμου μας και όχι για δυσφήμιση. Είναι πολύ σημαντικό να ακούσουμε μια πρόταση (έστω και διαφορετική) αναβάθμισης της θρησκευτικής αυτής γιορτής, από τους υποψηφίους δημάρχους ενόψει των επερχόμενων δημοτικών εκλογών. Για εμένα ο τόπος μας πρέπει να μετατραπεί σ’ ένα κοσμοπολίτικο μέρος και όχι μια 5μερη φιέστα πανηγυρτζήδων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου