Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2009

Τραγικό λάθος η θετική γνωμοδότηση για τις Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ)

Το κείμενο δημοσιεύτηκε και στην εφημερίδα "ΤΟΠΙΚΟΣ ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ"
Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 21/10/2009 η διοίκηση του Δήμου Μηχανιώνας κατάφερε (με άγνωστο τρόπο) να πείσει τους δημοτικούς συμβούλους της συμπολίτευσης να δώσει θετική γνωμοδότηση για τις ΖΟΕ.

Το θέμα ξεκίνησε πριν από 5 χρόνια και μέχρι σήμερα ελάχιστοι γνώριζαν την ύπαρξη του αλλά και την πορεία του. Για πρώτη φορά συζητήθηκες το θέμα στο ΔΣ στις 22 Ιουνίου 2009, αφού προηγήθηκε μια πλημμελής ενημέρωση από τον μελετητή κο Μαμουνή. Σ’ εκείνη την συνεδρίαση η πλειοψηφία των Δημοτικών Σύμβουλων είχαν εκφραστεί αρνητικά. Μέσα σ’ αυτούς τους μήνες πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι κατέθεσαν προτάσεις για την βελτίωση των ΖΟΕ. Η επεξεργασία των προτάσεων αυτών, έγινε για ακόμα μια φορά χωρίς την παρουσία της αντιπολίτευσης και ως δια μαγείας όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης γνωμοδότησαν θετικά, παρά το ότι οι βελτιώσεις ήταν μικρές και μη ουσιαστικές. Η ικανότητα του δημάρχου να «πείθει» κάποιους . . . είναι εντυπωσιακή.

Προσωπικά καταψήφισα το συγκεκριμένο θέμα, γιατί πιστεύω ότι το προτεινόμενο σχέδιο δημιουργεί πολλά προβλήματα και δεν συμβάλει στην ανάπτυξη του τόπου μας. Πρότεινα να ξαναμελετηθεί το θέμα, αφού επεξεργαστούν κατάλληλα οι προτάσεις όλων των φορέων μέσα από δημόσια διαβούλευση. Δεν επιτρέπεται ένα τόσο σημαντικό θέμα, που θα επηρεάσει το μέλλον του τόπου μας τα επόμενα 20 - 30 χρόνια, να είναι προϊόν επεξεργασίας ενός Δημάρχου και του μελετητή. Έπρεπε όλοι οι Δημότες να γνωρίζουμε το θέμα. Έπρεπε όλοι μας να έχουμε αποφασίσει τι θέλουμε για το τόπο, ποιο είναι το άριστο μέτρο πολεοδόμησης, πως θα φέρουμε ανάπτυξη και με ποιο τρόπο θα διασφαλίσουμε ότι αυτή η ανάπτυξη θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής της δικής μας και των παιδιών μας. Πιστεύω ότι το συγκεκριμένο σχέδιο δεν αναβαθμίζει την τουριστική μας υποδομή, δεν διασφαλίζει την ομοιογένεια, την αρμονία στον χώρο καθώς και την αποδοτική χρησιμοποίηση των χρήσεων της γης, είτε αυτή είναι δημόσια - δημοτική είτε ιδιωτική. Επίσης δεν επιτυγχάνει την ορθολογική οργάνωση, τη ποιοτική αναβάθμιση, τη σύνδεση των διαφόρων περιοχών, καθώς και τη ισόρροπη κατανομή των διαφόρων δραστηριοτήτων.

Αλήθεια γνωρίζουν οι δημότες ότι:
  • Το 50% της συνολικής έκτασης του Δήμου μας θα γίνει κατοικίες;
  • Θα πληρώσουν οι ίδιοι το τεράστιο κόστος της μελλοντικής επέκτασης του οικισμού;
  • Θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα με την υδροδότηση, αφού μια επέκταση του οικισμού - που σημαίνει μια πληθυσμιακή έκρηξη - απαιτεί τουλάχιστον διπλάσια αποθέματα νερού; (σήμερα η ΔΕΥΑΜ δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ποια είναι τα αποθέματα νερού και η ΕΥΑΘ δεν μας έχει συμπεριλάβει στο σχεδιασμό της για τα επόμενα 10 χρόνια)
  • Θα κληθούν να πληρώσουν ακριβά το τίμημα της νομιμοποίησης των αυθαιρέτων; (κυρίως οι κάτοικοι της Β παραθεριστικής ζώνης, οι οποίοι τόσα χρόνια είναι όμηροι μιας καταστροφικής οικιστικής πολιτικής – με συνένοχο και την σημερινή διοίκηση του Δήμου)
Θεωρώ απαράδεκτο μετά από 5 χρόνια επεξεργασίας των ΖΟΕ να υπάρχουν τόσα πολλά λάθη και παραλείψεις. Είναι αδιανόητο η διοίκηση να έχει άγνοια για τα όρια του Αρχαιολογικού χώρου, που υπάρχει στον Δήμο. Θεωρώ απαράδεκτο οι δημότες να «βάζουν τα γυαλιά» στην διοίκηση και να διορθωθούν λάθη. Θεωρώ απαράδεκτη την προσπάθεια της διοίκησης να περάσει το σχέδιο χωρίς καν ενημέρωση. Θεωρώ απαράδεκτο η μελέτη αυτή να μην έχει υπολογίσει το αναπτυξιακό όραμα του Δήμου μας, που είναι προϊόν της συνεργασίας συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης. Θεωρώ απαράδεκτο να μην υπάρχει τουριστική προοπτική στον τόπο μας

Για μια ακόμα φορά η διοίκηση του Δήμου Μηχανιώνας αφήνει έντονα υποψίες ότι εξυπηρετεί συμφέροντα. Στο συγκεκριμένο σχέδιο υπάρχουν ζώνες, που δεν δικαιολογούν την θέση τους και την χρήση τους. Για παράδειγμα, ενώ η διοίκηση αρχικά συμφώνησε να φύγουν κάποια περίεργα - ύποπτα γεωμετρικά σχήματα στον χάρτη, στην τελική της πρόταση απλά άλλαξε τα γεωμετρικά σχήματα. Στην παρακάτω σχήμα βλέπετε πως ένας ξεκομμένος ρόμβος μετατράπηκε σε ένα ξεκομμένο παραλληλόγραμμο. Γιατί άραγε;


Προσωπικά δεσμεύομαι ότι, όταν θα αναλάβουμε την διοίκηση, θα γίνει μια σοβαρή προσπάθεια να βελτιωθούν όλα τα λάθη και οι αδικίες που προκύπτουν από την μελέτη των ΖΟΕ. Πρέπει οπωσδήποτε να μπει μια οικιστική τάξη, αλλά και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί ο τόπος. Πιστεύω ότι θα μπορούσαμε με ένα σωστό σχεδιασμό να τριπλασιαστεί το ΑΕΠ του Δήμου μας και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου