Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023

Ψήφος σε αξίες


Πολύ συχνά με ρωτάει κόσμος τι να ψηφίσουν στις δημοτικές εκλογές (για δήμαρχο ή για δημοτικούς συμβούλους), ή τι θα ψηφίσω εγώ. Είναι όντως μπερδεμένοι γιατί βλέπουν ότι οι περισσότεροι από αυτούς, που ασκούν εξουσία για χρόνια, έχουν προσωπικό συμφέρον να παραμείνουν στην εξουσία. Γνωρίζουν επίσης πολλοί από αυτούς, άσκησαν εξουσία χωρίς υπευθυνότητα και εντιμότητα. Και φυσικά είναι γνωστό ότι η εξουσία έλκει τους χειρότερους και διαφθείρει τους καλύτερους. 
Δυστυχώς όμως για ότι γίνεται στην πολιτική δεν φταίνε οι πολιτικοί, αλλά εμείς οι ίδιοι γιατί ψηφίζουμε τους πολιτικούς που μας αξίζουν. Οι περισσότεροι πολιτικοί έχουν τους δικούς τους προσωπικούς - οικονομικούς λόγους για να διεκδικήσουν την εξουσία, αλλά όταν εμείς κάνουμε συμβιβασμούς, εκπτώσεις και παραχωρήσεις, τότε ας είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε και τις συνέπειες. Από την μια διαμαρτυρόμαστε για το ότι δεν γίνεται τίποτα στο τόπο μας, και από την άλλη ψηφίζουμε τους ίδιους και τους ίδιους δημάρχους ή δημοτικούς συμβούλους. Εμείς είμαστε αυτοί που διαφθείρουμε το πολιτικό σύστημα, γιατί πουλάμε τις αξίες μας για το προσωπικό μας συμφέρον. Γιατί γινόμαστε τα πρόβατα, που επιλέγουμε τον βοσκό μας. 
Δυστυχώς το "δημοκρατικό" μας σύστημα δεν έχει εφεύρει ακόμα μηχανισμούς που να απαγορεύει σ'  όσους άσκησαν εξουσία με κακό και αναποτελεσματικό τρόπο να διεκδικήσούν ξανά την ψηφο των δημοτών και να απαγορεύει την άρνηση όσων έντιμων δημοτών είναι καταξιωμένοι στην προσωπική και επαγγελματική τους ζωή. Άρα η μόνη επιλογή μας για να έχουμε ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, είναι η ψήφος σε αξίες.
Η ψήφος σε αξίες είναι μια διαδικασία κατά την οποία οι ψηφοφόροι ψηφίζουν για υποψηφίους που μοιράζονται τις ίδιες αξίες με αυτούς. Όταν οι ψηφοφόροι ψηφίζουν υποψηφίους με βάση τις αξίες τους βοηθούν στη δημιουργία μιας διοίκησης που αντιπροσωπεύει τα συμφέροντα όλων των πολιτών, που θα υπηρετεί το κοινό καλό και άρα στην δημιουργία μιας καλύτερης κοινωνίας.
Ωστόσο, η ψήφος σε αξίες μπορεί να είναι δύσκολη, καθώς οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι συχνά πηγαίνουν από τον έναν συνδυασμό στον άλλον, ανάλογα με το προσωπικό τους συμφέρον. Αυτοί οι υποψήφιοι όχι μόνο δεν έχουν αξίες, αλλά φθάνουν σε σημείο να "γλύφουν εκεί που έφτυναν". Παζαρεύουν με τους υποψήφιους δήμαρχους τις ψήφους, που συνήθως έχουν εξαγοράσει και πάνε σ' αυτόν που θα δώσει τα περισσότερα χρήματα ή ανταλάγματα. Ουσιαστικά βγάζουν σε πλειστηριασμό την "πραμάτεια τους" δηλαδή τους ψήφους που έχουν προπληρώσει, σ' αυτόν που θα πλειοδοτήσει, δηλαδή στον πλουσιότερο ή στον πιο ισχυρό.  Είναι μια μορφή διαφθοράς που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τη δημοκρατία και μπορεί να οδηγήσει σε μια διοίκηση, που δεν θα εκπροσωπεί τα συμφέροντα όλων των δημοτών, αλλά μόνο ορισμένων. Αυτό το φαινόμενο είναι απειλή για το μέλλον του τόπου μας.
Άρα είναι σημαντικό να κάνετε έρευνα για τους υποψηφίους πριν από τις δημοτικές εκλογές, ώστε να είστε σίγουροι ότι γνωρίζετε για τις πραγματικές τους αξίες.
  • Δείτε αν μπορεί να εξουσιάσει πρώτα τον εαυτό του, αν υπάρχει ισορροπία - ευτυχία στην οικογένειά του, αν είναι πετυχημένος - καταξιωμένος επαγγελματικά. 
  • Δείτε πόσο τακτοποιημένο και καθαρό είναι το σπίτι του, αλλά και έξω από αυτό.
  • Διερευνήστε αν το πάθος του για να σώσει τον δήμο μας, είναι το προσωπείο του πάθους για την εξουσία. Δείτε πόσους συνδυασμούς έχει αλλάξει και γιατί. 
  • Συγκρίνετε τις αξίες των υποψηφίων με τις δικές σας. Ψηφίστε για τους υποψηφίους που μοιράζονται τις ίδιες αξίες με εσάς.
Δεν θα σας αποκαλύψω ποιον δημοτικό σύμβουλο θα ψηφίσω (σ' όλους τους συνδυασμούς υπάρχουν αξιόλογοι άνθρωποι), αλλά εγώ θα στηρίξω και θα ψηφίσω ανθρώπους, σύμφωνα με τα παραπάνω κριτήρια, γιατί θεωρώ ότι η ψήφος σε αξίες είναι ένα σημαντικό καθήκον που μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία μιας καλύτερης κοινωνίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου