Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2010

Διοίκηση Δήμου...περιορισμένης ευθύνης

Το κείμενο το υπογράφουν όλοι οι δημοτικοί Σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης και δημοσιεύτηκε στον Τοπικό Ορίζοντα (Αριθμός Φύλλου 138 / Δεκ 2009)

Η πολιτική ευθύνη είναι απόλυτα συνυφασμένη με την Δημοκρατία. Δεν εννοείται Δημοκρατική διαδικασία χωρίς κριτική, καταλογισμό και ανάληψη ευθυνών. Άλλωστε συμμετέχοντας στις πολιτικές ζυμώσεις, αλλά και στα δημοτικό δρώμενα είναι αυτονόητο ότι όποιος το πράττει πρέπει να έτοιμος να αναλάβει ευθύνες.


Το τελευταίο διάστημα ο δήμος μας συγκλονίζεται από ένα τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο που αφορά την υπεξαίρεση ενός μεγάλου χρηματικού ποσού από το ταμείο του Δήμου. Το παραπάνω γεγονός που όπως ισχυρίζονται αποκαλύφθηκε τυχαία σε συνδυασμό με τις ασαφείς και αντιφατικές αιτιάσεις αλλά και τα σαθρό και ανυπόστατα επιχειρήματα του Δημάρχου έχουν προκαλέσει προβληματισμό και οργή στον κόσμο της Μηχανιώνας, που η οικονομική του κατάσταση δοκιμάζεται ούτως ή άλλως.

Σ' ένα δήμο που χρωστάει πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ σε πρόστιμα και δάνεια, που δεν πληρώνει τους μισθούς υπαλλήλων του, έρχεται να προστεθεί ένα ακόμα χρέος για το οποίο ο δήμαρχος έχει τεράστιες ηθικές, πολιτικές και διοικητικές ευθύνες.

Η παραπάνω υπόθεση έχει σκεπαστεί τεχνηέντως από τον δήμαρχο με ένα πέπλο σιωπής και συγκάλυψης των πραγματικών περιστατικών ώστε να τελούν σε πλήρη άγνοια οι δημότες και οι δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας. Την ίδια στιγμή ο ίδιος περιφερόμενος από κανάλι σε κανάλι φρόντισε να κάνει γνωστό σ' όλη την Ελλάδα το συγκεκριμένο γεγονός αλλά με την δική του εκδοχή, προσπαθώντας να αποποιηθεί τις ευθύνες του, φωνάζοντας δυνατά ότι ο ίδιος αποκάλυψε το σκάνδαλο, ενώ στην πραγματικότητα ήταν υποχρεωμένος να το προλάβει.

Με την απόφαση 103/19-3-2007 ο ίδιος ο Δήμαρχος όρισε ως ταμία δημοτικό υπάλληλο, έχοντας ο ίδιος την ευθύνη ελέγχου του λογαριασμού εσόδων και εξόδων κάθε μήνα (παράγραφος ΙΓ) και την ευθύνη της συνυπογραφής σε κάθε κατάθεση και ανάληψη από τον τραπεζικό λογαριασμό του Δήμου (παράγραφος ΣΤ).

Με την πιο πάνω απόφαση αναλάμβανε ο ίδιος την ευθύνη ελέγχου του λογαριασμού του λογαριασμού εσόδων - εξόδων του Δήμου κάθε μήνα.

Άραγε ήλεγχε κάθε μήνα τον λογαριασμό του Δήμου; Αν τον ήλεγχε δεν αντιλήφθηκε τίποτε! Εάν δεν τον ήλεγχε και δεν ασκούσε τα καθήκοντα του που είχε αναλάβει με την δική του απόφαση ποιος πιστεύει ότι πρέπει να αποζημιώσει τον Δήμο;

Με την ίδια πιο πάνω απόφαση όφειλε να συνυπογράφει όλες τις καταθέσεις και αναλήψεις από τον τραπεζικό λογαριασμό του Δήμου.

Από το 2007 που ισχύει η απόφαση έως σήμερα συνυπέγραψε έστω και μία κατάθεση ή ανάληψη από τον λογαριασμό του Δήμου; Εάν δεν το έκανε για δυόμιση χρόνια ποιος πιστεύει ότι έχει την ευθύνη για την τεράστια ζημιά που υπέστη ο Δήμος και ποιος πρέπει να τον αποζημιώσει.

Είναι προφανές ότι αν ο ίδιος ο Δήμαρχος εκτελούσε τις αποφάσεις του θα είχε προλάβει το γεγονός. Θα μπορούσε να είχε προστατέψει τον Δήμο αλλά και τον συγκεκριμένο υπάλληλο κάνοντας απλά την δουλειά του.

Πριν από μερικούς μήνες ο δήμαρχος εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο τον Οικονομικό Απολογισμό του 2008 μετά «βαΐων και κλάδων» καμαρώνοντας για την σωστή διαχείριση του, ενώ το σκάνδαλο ήταν σε εξέλιξη. Όλοι αναρωτιόμαστε πως είναι δυνατόν ο δήμαρχος που φέρεται ως οικονομολόγος και υπάλληλος της εφορίας να μην είχε αντιληφθεί την υπεξαίρεση. Αν πράγματι δεν το είχε αντιληφθεί τότε εκτελούσε πλημμελώς τα καθήκοντα του, διαφορετικό προσπάθησε να παραπλανήσει το Δημοτικό Συμβούλιο. Αν αυτός ήταν ο σκοπός του το κατάφερε για τους συνεργάτες του, όχι όμως για εμάς, τους Δημοτικούς Συμβούλους της μειοψηφίας, αφού κατα¬ψηφίσαμε τον Οικονομικό Απολογισμό. Πως είναι όμως δυνατόν μετά από 1 μήνα συνεχών ελέγχων να μην έχει προσδιοριστεί το ακριβές ποσό της υπεξαίρεσης, που ξεκίνησε από τις 400.000 και σήμερα έχει ξεπεράσει τις 800.000 € και κανείς δεν γνωρίζει πού θα καταλήξει. Ακόμη πως είναι δυνατόν σε ένα περίπου μήνα δηλαδή μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου να συντελεσθεί υπεξαίρεση ύψους 300.000,00 ευρώ (σύμφωνα με την Διοίκηση του Δήμου) και αυτό να μην γίνει αντιληπτό!

Αν ο Δήμαρχος ασχολούνταν μόνο με τον Δήμο και τα προβλήματα του και όχι κάνοντας μόνο μικρορουσφέτια, αποσκοπώντας στην επανεκλογή του, θα είχαν αποφευχθεί και τα σκάνδαλα αλλά και τα οικονομικό του Δήμου θα ήταν σε καλή κατάσταση. Δεν ανεχόμαστε πλέον αυτήν την κατάσταση, την οποία καταδεικνύουμε από την πρώτη στιγμή της θητείας μας. Πρέπει επιτέλους κάποιος να αναλάβει την ευθύνη και με θάρρος να πει την αλήθεια στους δημότες, γιατί: «....μπορεί κάποιος να κοροϊδεύει τους λίγους για πολύ καιρό ή να κοροϊδεύει τους πολλούς για λίγο καιρό, αλλά δεν μπορεί να κοροϊδεύει όλους για πάντα...» (Αβραάμ Λίνκολν). Πρέπει επιτέλους ο ίδιος ο Δήμαρχος ο οποίος είναι προϊστάμενος όλων των Υπηρεσιών του Δήμου (και της Οικονομικής Υπηρεσίας) να αναλάβει σ' αυτή τη χρονική στιγμή τις πολιτικές του ευθύνες και να παραιτηθεί αμέσως. Για τις υπόλοιπες ευθύνες τυχόν πειθαρχικές ή και ποινικές θα περιμένουμε τα πορίσματα των αρμοδίων Υπηρεσιών.

Οι υπογράφοντες Δημοτικοί Σύμβουλοι
Στεφανίδης Κυριάκος, Λιόλιος Αρίστος, Χάκη Τριανταφυλλιά, Κόχρας Δημήτρης, Παπαμιχαήλ Ειρήνη, Κάλφας Νίκος, Παπακώστα Κυριακή, Τσακμάκας Ιωάννης, Αλεξανδρίδης Χρήστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου