Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

«Καλλικράτης» ή «Ιπποκράτης» στον Δήμο μας

Το συγκεκριμένο άρθρο λογοκρίθηκε και δεν δημοσιεύτηκε στο 42ο περιοδικό του Δήμου (Απρίλιο 2010)

Ο Δήμος μας πλέον βιώνει μια βαθειά οικονομική κρίση. Η οικονομική δυσπραγία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην Διεθνή Οικονομική κρίση και στο Εθνικό Δημοσιονομικό πρόβλημα, αλλά σίγουρα επιδεινώνεται λόγω της απραξίας της διοίκησης του Δήμου μας. Ο Δήμος μας αντί να είναι ένας μοχλός ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας, έχει μετατραπεί σ’ ένα στέκι οικονομικής διαχείρισης προεκλογικών φιλοδοξιών.

Η Διοίκηση μας εδώ και πολλά χρόνια είναι ανήμπορη όχι μόνο να δώσει λύσεις στα απλά καθημερινά προβλήματα του Δήμου, αλλά είναι ανίκανη ακόμα και για την απλή καταγραφή τους και φυσικά την ιεράρχησή τους. Η ανοργανωσιά της μάλιστα, δημιουργεί και νέα προβλήματα.

Ο προϋπολογισμός υλοποιείται μόνο κατά 41% και το τεχνικό πρόγραμμα κατά 23%. Το μεγαλύτερο μέρος των υλοποιηθέντων «έργων» αφορά μελέτες και μικρά έργα, τα οποία η διοίκηση, αντί να τα ομαδοποιήσει για να δημοπρατηθούν και να πετύχουμε καλύτερη τιμή και ποιότητα, τα κατακερματίζει για να μπορεί να τα αναθέσει απ’ ευθείας σε συγκεκριμένους εργολάβους. Αν πάλι πέσει κάποιο έργο από την Κεντρική διοίκηση όπως πχ η στήριξη του Κ.Υ, τότε η διοίκηση σπεύδει να το οικειοποιηθεί σαν δικό της. Αν μάλιστα, τύχει και βρεθεί κανένας προποτζής μπορεί να μάθουμε και τι συμβαίνει στο ταμείο του Δήμου μας. Το Διεθνές Πανεπιστήμιο (ΔΙ.ΠΑ.Ε), σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Δήμου, ήδη λειτουργεί στην περιοχή μας και δέχεται φοιτητές. Τέλος όπως κάθε καλοκαίρι έτσι και φέτος θα κλείσουμε και την παραλιακή οδό για να κάνουν βόλτα οι τουρίστες μας.



Κυρίες και κύριοι

Αν ακούσετε τον δήμαρχό μας, θα νομίζετε ότι ζούμε σ’ ένα θέρετρο της Ελβετίας ή της Κυανής Ακτής. Αντιλαμβάνεστε ότι η κοροϊδία και τα παιχνίδια στις πλάτες των δημοτών έχουν αντικαταστήσει την πραγματική ανάπτυξη στο τόπο μας.

Ο Δημοτικές εκλογές είναι πλέον προ των πυλών. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν ο «Καλλικράτης» θα είναι ένας θεσμός που θα επιδεινώσει ή θα βελτιώσει τον τρόπο εκλογής των τοπικών ηγεσιών. Σήμερα τα ρουσφέτια και οι πελατειακές σχέσεις είναι οι αιτίες που μας διοικούν κάποιοι «ξεγάνωτοι ντενεκέδες» και αποτρέπουν τους ικανούς και τους άξιους. Ο οποιοσδήποτε ρομαντικός πολιτικός που έχει το κουράγιο να πολεμήσει αυτήν την αρρωστημένη νοοτροπία, κουράζεται τις περισσότερες φορές και απέχει της όλης διαδικασίας. Σε μια ευνομούμενη πολιτεία, που θα λειτουργούσαν θεσμοί, όλοι αυτοί, που σήμερα μας διοικούν, δεν θα τολμούσαν να βάλουν υποψηφιότητα, γιατί δεν θα είχαν καμία τύχη και φυσικά ο τόπος θα πήγαινε πραγματικά μπροστά.

Η αυτογνωσία είναι πολύτιμο εργαλείο για τους πολιτικούς και τις παρατάξεις. Αποτελεί μέσο αξιολόγησης και διόρθωσης της πορείας τους, αλλά και οδό ανασύνθεσης στρατηγικών στόχων και δημιουργίας νέων ιδεών. Η διοίκηση του Δήμου ποτέ δεν είχε την απαιτούμενη αυτογνωσία, γι’ αυτό όχι μόνο δεν έχει παραιτηθεί μέχρι σήμερα, αλλά σκέπτεται να διεκδικήσει και τον διευρυμένο δήμο που θα προκύψει εν όψει «Καλλικράτη». . . και τότε σίγουρα θα βρεθούμε στην αγκαλιά του «Ιπποκράτη» και . . . ποιος μας σώζει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου