Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Μειώστε την αρτηριακή πίεσή σας με . . . εθελοντισμό


Βοηθήστε τους άλλους και βοηθήστε τον εαυτό σας: Ο τακτικός εθελοντισμός θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης κατά περίπου 40%, αναφέρει μια νέα μελέτη στο περιοδικό Psychology and Aging.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερους από 1.100 ενήλικους στις ΗΠΑ σε διάστημα τεσσάρων ετών. Στην αρχή της μελέτης, κανένας δεν παρουσίασε υψηλή αρτηριακή πίεση. Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων αυτών ετών, περίπου το 30 τοις εκατό των συμμετεχόντων εκδήλωσαν υπέρταση, αλλά εκείνοι που έκαναν εθελοντισμό για περίπου 200 ώρες τον χρόνο (που είναι περίπου 4 ώρες την εβδομάδα) είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες να έχουν προβλήματα με την αρτηριακή πίεση.
Ο εθελοντισμός φαίνεται να χει μια προστατευτική δράση ακόμη στην αρτηριακή υπέρταση ακόμα και σ' αυτούς που έχουν χρόνιες ασθένειες όπως διαβήτης, εγκεφαλικά επεισόδια, προβλήματα με τα πνευμόνια, ή την καρδιά. Η μελέτη βρήκε ότι όσοι προσφέρουν εθελοντική εργασία από 100 έως 199 ώρες ετησίως (περίπου 2 ώρες την εβδομάδα) έχουν 22% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υπέρτασης.
Η συγγραφέας της μελέτης Rodlescia Sneed, MPH, του Carnegie Mellon University λέει ότι το φιλανθρωπικό έργο παρέχει κοινωνικές συνδέσεις που είναι πολύ σημαντικές για την ψυχολογική και σωματική ευεξία.
Επίσης η μελέτη διαπίστωσε ότι δεν έχει σημασία το είδος της εθελοντικής προσφοράς, αρκεί να σας αρέσει να το μοιράζεστε με άλλους.
Δεν έχετε χρόνο για τον εαυτό σας και την οικογένειά σας; Προσθέστε λίγες ώρες εθελοντικής εργασίας και θα αισθανθείτε ότι έχετε περισσότερο χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου