Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2007

Σχετικά με την ανάπτυξη του Δήμου μας

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η διοίκηση του δήμου μας αποτελεί μια πετυχημένη διοίκηση, μια έξυπνη διοίκηση που στα 5 χρόνια άλλαξε το ρου της Μηχανιώνας;

Φυσικά και όχι θα απαντούσαν οι περισσότεροι από μας.

Μήπως όμως τους αδικούμε τους διοικούντες, ενώ έκαναν πραγματικά μια φιλότιμη προσπάθεια, έστω και για μια καλή διαχείριση;
Όλοι σήμερα αναγνωρίζουμε ότι κάποιοι άνθρωποι της σημερινής διοίκησης, έχουν φιλότιμο και προσπαθούν πραγματικά. Η προσπάθεια όμως αυτή είναι ασυντόνιστη και το αποτέλεσμα πολύ μικρό για να χαρακτηρίσουμε αυτήν την διοίκηση καλή. Αυτή η διοίκηση που το μικρό της έργο, το παρουσιάζει τεράστιο, πρέπει να ξέρει ότι όταν ο μέσος όρος της Ελλάδας τρέχει με ένα ρυθμό ανάπτυξης α τότε το α/2, δεν είναι επιτυχία και φυσικά δεν θα έπρεπε να το συγκρίνει με δήμους που έχουν ανάπτυξη ακόμα μικρότερη.
Και για να σας προλάβουμε, όχι δεν είμαστε μηδενιστές, δεν κάνουμε αντιπολίτευση μόνο για την αντιπολίτευση, δεν κριτικάρουμε μόνο γιατί αυτός είναι ο ρόλος της αντιπολίτευσης. Εμείς λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Η πραγματοποίηση ενός ή δύο στόχων (πχ Λύκειο), που ξεκίνησαν πριν από 20 χρόνια από άλλες διοικήσεις και ολοκληρώθηκαν σήμερα, δεν αλλάζει τίποτε. Σήμερα ασχολούμαστε με έργα που έπρεπε να είχαν γίνει χρόνια πριν, αντί να διαχειριζόμαστε την ανάπτυξη, που αξίζει να έχει ο τόπος και τους δημότες του. «Κάλλιο αργά παρά ποτέ» θα μπορούσε να πει κάποιος. Πραγματικά έτσι είναι για κάποιον που δεν έχει όραμα για το μέλλον και αρκείτε με ότι του δίνουν, την ώρα που του το δίνουν. Αν θέλουμε μια Μηχανιώνα σύγχρονη, ανθρώπινη, κοσμοπολίτικη, ένα στολίδι του Θερμαϊκού, τότε δεν μας αρκούν αυτά τα βήματα.
Η Μηχανιώνα θα έπρεπε να είναι το καλύτερο θέρετρο της Θεσσαλονίκης, όπως και παλιότερα. Σήμερα είναι το μοναδικό μέρος αυτής της πλευράς του Θερμαϊκού που δεν μπορείς να κολυμπήσεις, και αυτό εξ’ αιτίας των χαρισματικών διοικήσεων που είχαμε τα τελευταία χρόνια. Η σημερινή δε διοίκηση ολοκλήρωσε αυτήν την πολιτική και ταπείνωσε τον δήμο μας, αφού είμαστε μια από τις ελάχιστες πόλεις της Ελλάδας, που έχασαν την «γαλάζια σημαία». Αν είσαι ένας πολίτης που λυπάται όταν επιστρέφει από έναν τουριστικό προορισμό της Ελλάδας ή του εξωτερικού και εκνευρίζεται γιατί η Μηχανιώνα με τις τόσες φυσικές ομορφιές έχει αυτό το χάλι, τότε δεν αρκείσαι με αυτές τις ταχύτητες ανάπτυξης. Αν είσαι ένας πολίτης, που σου αρέσει η τάξη και η ευπρέπεια, τότε δεν θα επέλεγες ποτέ αυτήν την Διοίκηση.

Ποιος όμως ευθύνεται γι’ αυτήν την φτωχή ανάπτυξη;
Όλα φυσικά ξεκινούν από την κεφαλή. Οπωσδήποτε και τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης έχουν τεράστια ευθύνη. Κάποιο μερίδιο ευθύνης όμως, έχουμε όλοι μας. Μεγαλύτερη όμως ευθύνη έχουν αυτοί που στήριξαν την επανεκλογή του δημάρχου. Ο κάθε δήμαρχος για να αλλάξει πραγματικά τον τόπο του πρέπει να βάλει τις βάσεις για μια δυναμική πορεία ανάπτυξης. Προβλήματα θα υπάρχουν πάντα, γιατί η ανάπτυξη χρειάζεται διαρκή προσαρμογή σε νέα δεδομένα. Ο δήμαρχος μας ασχολείται με αρμοδιότητες προϊσταμένου προσωπικού και απλώς προσπαθεί να διαχειρίζεται τα προβλήματα που προκύπτουν είτε από την καθημερινότητα των πολιτών, είτε από τις πιέσεις της κεντρικής διοίκησης (η οποία ευτυχώς τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει μηχανισμούς ελέγχου), τότε τα πράγματα τα αφήνουμε στην τύχη τους.

Είδατε ποτέ να προλαμβάνονται τα προβλήματα, ο δήμαρχος μας να είναι μπροστάρης και να μας αιφνιδιάζει ευχάριστα με τις εμπνεύσεις του; Αναρωτηθήκατε ποτέ αν η Μηχανιώνα θα είχε διαφορετική όψη, αν ο δήμαρχός της δεν κουνούσε το παραμικρό του δακτυλάκι ασκώντας διοίκηση;
Προσωπικά πιστεύω ότι θα είχαμε ακριβώς την ίδια κατάσταση. Σήμερα η διοίκηση τρέχει να προλάβει τις εξελίξεις, αντί να διαμορφώνει αυτή τις εξελίξεις. Ο δήμος μας συμπαρασύρεται ανεξέλεγκτα από την ανάπτυξη της Ελλάδας, χωρίς κανένα έλεγχο, χωρίς καν να είναι σε θέση να βάλει τους όρους τις προϋποθέσεις και τους στόχους της ανάπτυξης.

Πως όμως θα ήταν ο τόπος μας, αν δήμαρχός μας ήταν κάποιος, έστω και με ελάχιστες γραμματικές γνώσεις, αλλά με πολλή αγάπη για τον τόπο του και με προσανατολισμό στην τάξη, και την ευπρέπεια;
Σίγουρα θα ήταν πολύ καλύτερα. Αν όμως μαζί με τα παραπάνω είχε και την τεχνογνωσία, τότε η Μηχανιώνα θα ξεχώριζε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Θα γινόταν το άλμα που αυτήν την στιγμή χρειάζεται.

Τι χρειάζεται ο δήμος μας για να αναπτυχθεί;
Με απλά λόγια αυτό που χρειάζεται η πόλη μας είναι να ξεφύγει από το μοντέλο της παθητικής ανάπτυξης και να εισέλθει σε ένα μοντέλο ενεργητικής ανάπτυξης, που να επικεντρώνεται στην αξία και στις κρυμμένες δυνάμεις του ανθρώπινου στοιχείου. Εκείνο που χρειάζεται είναι η έμπνευση στην άσκηση της πολιτικής, και όχι τόσο η διαχείριση της εξουσίας.
Παραδείγματα πετυχημένης διοίκησης Δήμων υπάρχουν πολλά. Πίσω από μια πετυχημένη διοίκηση υπάρχουν πάντα κάποιοι εμπνευσμένοι άνθρωποι, με διαύγεια σκέψης και βαθιά βούληση, που εμπνέουν τους συνδημότες τους και εξασφαλίζουν έτσι τις αναγκαίες κοινωνικές συναινέσεις, για την επίτευξη των στόχων. Η τεχνογνωσία, η σύλληψη και η ανάδειξη μιας «ιδέας», και τα εργαλεία (χρηματοδοτήσεις, επιδοτήσεις κ.α) είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την τοπική ανάπτυξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου