Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Λακωνικά και ποιητικά

Αγαπητέ συνδημότη
Σε λίγες μέρες θα κληθείς να ψηφίσεις για εκπροσώπους σου στον νέο δήμο Θερμαϊκού. Σε καλώ λοιπόν να συμμετέχεις, να μη κλειστείς στο καβούκι σου για χάριν της δήθεν ασφάλειάς σου. Μην αφήσεις τους φελλούς να σε διοικούν. Σταμάτα να «τρως ότι σου σερβίρουν». Δες λίγο πιο μακριά.
Ξέφυγε από τα μέτρα και τα σταθμά. Διεκδίκησε το δίκιο, όχι μόνο το δικό σου και της οικογένειά σου, αλλά και της γειτονιάς σου και της πόλης σου. Όσο δεν μιλάς και δεν αντιδράς, εξυπηρετείς τους σκοπούς αυτών, που επιδιώκουν τη προσωπική προβολή και ευημερία τους, μέσω της εξουσίας που τους δίνεις εσύ.
Δώσε υπεύθυνα και μην παίρνεις ανεύθυνα. Μην ενδίδεις σε υποσχέσεις για προσωπικό όφελος, όταν αυτό είναι εις βάρος του κοινωνικού συνόλου. Αργά ή γρήγορα η παρακμή θα έχει επίπτωση και σ’ εσένα αλλά και στα παιδιά σου.
Νιώσε τον δήμο σου σαν να είναι σπίτι σου. Νιώσε τους συνδημότες σου σαν μέλος της οικογένειάς σου. Δεν είναι όλοι ίδιοι. Ψήφισε τους άξιους και τους ικανούς να σε εκπροσωπήσουν. Για το καλό σου, το καλό των παιδιών σου, κάνε ότι μπορείς και . . .
όσο μπορείς (Καβάφης)
Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις,
τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς:
μην την εξευτελίζεις
μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου,
μες στες πολλές κινήσεις κι ομιλίες.
Μην την εξευτελίζεις πηγαίνοντάς την,
γυρίζοντας συχνά κ’ εκθέτοντάς την
στων σχέσεων και των συναναστροφών
την καθημερινήν ανοησία,
ως που να γίνει σα μια ξένη φορτική.

Κυριάκος Στεφανίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου