Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Υγιές φαινόμενο οι ανεξαρτητοποιήσεις των δημοτικών συμβούλων στο Θερμαϊκό

Μάγγος Τατιανός
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο έντυπο "δ" του Φεβρουαρίου 2013

Ήταν αναμενόμενο και είχε προαναγγελθεί από αυτήν τη στήλη πολύ καιρό πριν. Η παραπαίουσα δημοτική αρχή οδήγησε τέσσερις δημοτικούς συμβούλους σε ανεξαρτητοποίηση.
Στεφανίδης, Ντόκας, Φερφελή και Λιόλιος από την παράταξη του δημάρχου Αλεξανδρή. Μετά την αποχώρηση των τεσσάρων από τη διοίκηση, η παράταξη Αλεξανδρή "μετρά" δεκαέξι δημοτικούς συμβούλους και χάνει την πλειοψηφία μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Η αντιπολίτευση συνολικά με όλες τις υπόλοιπες παρατάξεις μαζί και με τους ανεξάρτητους μετρά δεκαεπτά συμβούλους.
Αυτό είναι μια πανελλήνια πρωτιά για τον Γιάννη Αλεξανδρή που έτσι γίνεται ο πρώτος Καλλικρατικός δήμαρχος στην Ελλάδα που "παθαίνει" κάτι τέτοιο. Τι άραγε φταίει; Φταίνε πάλι οι άλλοι ή φταίει ο ίδιος; Τα συμπεράσματα δικά σας.
Ο δήμαρχος βέβαια έσπευσε να εγκωμιάσει τον "φίλο" του πρώην αντιδήμαρχο Γ. Λαζαρίδη που ενώ διαφώνησε και τον ξεφώνισε, παραιτήθηκε και από δημοτικός σύμβουλος και έδωσε τη θέση του σε άλλο πρόσωπο της παράταξης ώστε να συνεχιστεί το θεάρεστο έργο της! Δηλαδή το μέτριο, το λίγο. Καλά το είπε ένας Επανομίτης στο απολογισμό: "Σκρόπσαν ούλα!" Μπορεί η πλήρης παραίτηση των παραπάνω να συνέφερε τον δήμαρχο, συμφέρει όμως τους πολίτες; Η ταπεινή μου γνώμη είναι πως όχι. Όταν έχεις να κάνεις με μια αποτυχημένη - κατά γενική ομολογία - διοίκηση που το μόνο που ξέρει να κάνει είναι να αυξάνει τα δημοτικά τέλη, τότε οι ανεξαρτητοποιήσεις των δημοτικών συμβούλων είναι επιβεβλημένες και λειτουργούν υπέρ των πολιτών. Εμάς δεν μας ενδιαφέρουν οι συσχετισμοί και οι παραγοντισμοί, επειδή όλα βγαίνουν από την τσέπη μας. Δεν πληρώνει ο ένας; Θα πληρώσεις εσύ κορόιδο δημότη! Δεν κάνει σωστά τη δουλειά του ο άλλος; Δε μάζεψε λεφτά ο δήμος; Πάλι εσύ θα πληρώσεις κορόιδο δημότη!
Έτσι που καταντήσαμε για κάθε παράλειψη των διοικούντων θα πληρώνουμε εμείς! Αυτό βέβαια γινόταν πάντα, τώρα όμως φαίνεται καθαρά και μας το λένε συνέχεια μέχρι να το χωνέψουμε. Είναι βέβαια και λίγο τυχερός ο δήμαρχος που "του" κοψε" κι έβαλε τον Μπάρμπα στην καθαριότητα κι άρχισε να καθαρίζει ο τόπος. Βέβαια έτσι φάνηκε η αδυναμία του πρώην της καθαριότητας, του Κώστα του Βογιατζή ντε του Επανομίτη, που παρόλα αυτά επιβραβεύτηκε με την αντιδημαρχία Παιδείας και Πολιτισμού. Το σχήμα των αντιδημάρχων δείχνει να είναι και αυτό που θα οδηγήσει την παράταξη του δημάρχου στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Πρόεδρος έγινε ο Κούτουκας, για να αποφύγει το μεγάλο κράξιμο. Αντιδήμαρχος ανάπτυξης η Έφη Ζαριφέ, οικονομικών ο Χρήστος Βογιατζής εξ Επανομής κι αυτός και τεχνικών υπηρεσιών ο Βασίλης ο Αθανασιάδης που απ'ότι μαθαίνω προσφεύγει στο εφετείο για την καταδίκη του στο θέμα της "Παλίρροιας". Μένει να ανακοινωθεί η έκτη αντιδημαρχία που απέκτησε ο δήμος Θερμαϊκού μετά την απογραφή και είναι ανεξήγητο γιατί καθυστερεί τόσο πολύ η απόφαση του Αλεξανδρή. Μάλλον μαλώνουν μεταξύ τους και περιμένει ο δήμαρχος να "κάτσει η σκόνη" για να πάρει απόφαση. Φοβάται εξ' άλλου για καμιά νέα ανεξαρτητοποίηση και περιμένει... Έτσι όμως καθυστερεί να ενεργοποιήσει ένα ακόμη πολύτιμο εργαλείο που του παρέχει ο νόμος. Ένας άλλος γρίφος είναι οι πρόεδροι των Νομικών προσώπων του δήμου. Άλλο πρόβλημα για το δήμαρχο. Κι εδώ υπήρξε δυστοκία και μεγάλη καθυστέρηση. Ο χρόνος όμως τρέχει κι αυτοί ήδη άργησαν να συννενοηθούν μεταξύ τους.
Και η αντιπολίτευση έχει προβλήματα...
Ο κ. Μπαλασάς ανεξαρτητοποιήθηκε από την παράταξη του Μαυρομάτη. Ο κ. Βουδούρης και η κ. Παπαμιχαήλ δείχνουν να κρατούν κι αυτοί αποστάσεις από τον κ. Μαυρομάτη. Στη μικρή παράταξη του κ. Παράσχου δημιουργήθηκε μεγάλο θέμα μεταξύ αυτού και του κ. Ζαβέρκου που αποχώρησε με βαρείς χαρακτηρισμούς. Ο κ. Οικονομίδης με τον κ. Κουκουρίγκο (έχουν καλή σχέση), δείχνουν να ακολουθούν ο καθένας το δρόμο του, προφανώς μετά από κοινή συμφωνία μεταξύ τους.
Κλείνοντας πρέπει να σημειώσουμε ότι τον τελευταίο καιρό έχει αναζωπυρωθεί η συζήτηση για την παράταση της θητείας στην τοπική αυτοδιοίκηση, κάτι που φαίνεται να εξυπηρετεί τα κυβερνητικά κόμματα και φυσικά τους δημάρχους. Αυτό θα έχει ως συνέπεια την αναβολή όλων των υποψηφιοτήτων για αργότερα. Πολλοί δήμαρχοι σπεύδουν να δηλώσουν ότι δεν επιθυμούν την παράταση θέλοντας να δείξουν σιγουριά για το έργο τους και την επανεκλογή τους. Άλλοι πάλι "κατασκηνώνουν" στο Υπουργείο πιέζοντας για παράταση θητείας και αναβολή εκλογών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου