Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Και τώρα τι;

Η διοίκηση του Δήμου μας μετέτρεψε τον δήμο μας σε ένα απέραντο μαυσωλείο χαμένων ελπίδων. Άραγε υπάρχει έλλειμμα πολιτικής ή έλλειμμα ικανότητας; 
Από την μια η μόνιμη δικαιολογία «δεν έχουμε χρήματα» που αποδεικνύει την διαχειριστική - τεχνοκρατική αντίληψη των «πολιτικών» μας. Από την άλλη ο δήμαρχος επί 2,5 χρόνια δεν κατάφερε να διαχειριστεί το αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό που είχε και έχει στην διάθεσή του, δεν δημιούργησε συνθήκες για οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας και δεν αξιοποίησε την περιουσία του Δήμου του. Όλα τα παραπάνω συνιστούν χωρίς αμφιβολία κακοδιοίκηση.
Πράγματι χρήματα δεν υπάρχουν. Ο δήμος μας κληρονόμησε χρέη πολλών εκατομμύριων από προηγούμενους ανεύθυνους δημάρχους, ενώ η οικονομική κρίση περιόρισε την κρατική επιχορήγηση στο 40%. Στην φουρτούνα όμως αυτή ο δήμαρχος, ως καλός καπετάνιος, θα έπρεπε να εμπνέει τους συνεργάτες του, για να λειτουργούν ως μια γροθιά, και να εκμεταλλευτούν από κοινού όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας, ώστε να φέρουν το καράβι ξανά σε ήρεμα νερά. Δυστυχώς σήμερα ο δήμος μας βουλιάζει και κινδυνεύει άμεσα με πτώχευση. Η διοίκηση φαίνεται ανίσχυρη να διαχειριστεί αυτήν την κρίση. Ο δήμαρχος όχι μόνο δεν εμπνέει τους συνεργάτες και φίλους της παράταξης, αλλά δείχνει ότι δεν μπορεί ούτε «δύο γαϊδουριών άχυρα» να μοιράσει. Δυστυχώς λόγω της επιλογής του να διοικεί με τον συγκεκριμένο τρόπο, με μια συγκεκριμένη μικρή ομάδα στελεχών, δημιούργησε συστήματα αντίθετων δυνάμεων με αντίρροπους και ανταγωνιστικούς ρόλους, σκοπούς και προοπτικές και οδήγησε την ομάδα σε διάσπαση. Τον εγκατέλειψαν πολλοί δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι και έχει ήδη χάσει την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο και στο τοπικό συμβούλιο της Μηχανιώνας.
Ο δήμαρχος και ο τέως αντιδήμαρχος ανάπτυξης στην κυριολεξία δεν έχουν κάνει τίποτα για την αξιοποίηση της πολύ μεγάλης περιουσίας του Δήμου, η οποία ανήκει στους δημότες και η οποία θα μπορούσε να γίνει το όπλο, για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε αξιοπρεπώς σ’ αυτήν την κρίση. Αντίθετα η δημόσια και η δημοτική περιουσία περιορίζεται και κάποια ακίνητα-φιλέτα μεταβιβάζονται στο ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) για να πωληθούν όσο - όσο, όπως το επιτάσσει η τρόικα. Ο δήμαρχος και ο τέως αντιδήμαρχος ανάπτυξης γνώριζαν πολύ καλά, εδώ και πολλούς μήνες τι επρόκειτο να γίνει, αλλά επέλεξαν να χλευάζουν προκλητικά αυτούς που προειδοποιούσαν και δυστυχώς δεν έκαναν το παραμικρό για να αποτρέψουν αυτήν την εξέλιξη. Για μια ακόμα φορά η διοίκηση επέλεξε τον ρόλο του «θεατή», αντί του «διαμορφωτή των εξελίξεων».

Οι δημοτικές εκλογές πλησιάζουν Σε λιγότερο από 1 χρόνο οι δημότες θα κληθούν να ψηφίσουν για μια νέα δημοτική αρχή. Μέχρι σήμερα έχουν δηλώσει την επιθυμία τους να κατέλθουν στις εκλογές ο νυν δήμαρχος κος Αλεξανδρής και ο κος Μαυρομάτης.
Αλήθεια πόσο μίζερο είναι το σενάριο να επιλέξουμε έναν μονόφθαλμο, αντί ενός τυφλού για την ανάπτυξη του τόπου μας;
Ο κος Μαυρομάτης διοίκησε επί 8 χρόνια την Μηχανιώνα, την «εποχή των παχιών αγελάδων» και τα κατάφερε πολύ καλά στις γιορτές στα τραγούδια, στους χορούς και στις εκδρομές .
Επί της εποχής του δεν έγινε ούτε ένα αναπτυξιακό έργο, ούτε δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για να γίνουν επενδύσεις και να δοθούν επιχειρηματικά κίνητρα, ώστε σήμερα οι δημότες να έχουν οικονομική ευημερία, όπως έγινε σ’ άλλους δήμους. Δυστυχώς υπήρχε μόνο μια κατασπατάληση των χρημάτων των δημοτών για λόγους πολιτικής προβολής.
Ο κος Μαυρομάτης άφησε πίσω του καταχρεωμένο δήμο, υπερχρεωμένες δημοτικές επιχειρήσεις (με μοναδικής εξαίρεση την ΔΗΚΕΜ, η οποία δεν φαίνεται να χρωστά) και ρημαγμένο-υπεξαιρεμένο ταμείο. Η άκρατη και αόριστη υποσχεσιολογία του εξέθεσε οικονομικά τους επιχειρηματίες και χρέωσε τον δήμο μας με πρόστιμα 4.000.000 ευρώ.
Η απάντηση λοιπόν στους υποστηρικτές του μονόφθαλμου, που λένε ότι δεν είναι καιρός για πειράματα, είναι ότι στην σημερινή «εποχή των ισχνών αγελάδων» περισσότερο από ποτέ χρειάζονται νέοι πολιτικοί με νέες προτάσεις, σκέψεις και τάσεις, μπροστάρηδες που να διεκδικούν δυναμικά και να συνδιαμορφώνουν την ανάπτυξη της Ελλάδας. Πολιτικούς που να βρίσκονται δίπλα στους δημότες, να τους εμπνέουν και να τους πείθουν με την σοβαρότητα και την αποφασιστικότητά τους. Πολιτικούς που να μπορούν να θέτουν κανόνες και στόχους και να τους πετυχαίνουν βάζοντας τάξη, χωρίς να σκέφτονται πολιτικό κόστος. Πολιτικούς που να αξιοποιούν και να συντονίζουν όλο το ανθρώπινο δυναμικό, να αξιοποιούν την κάθε σπιθαμή της δημοτικής ακίνητης περιουσίας. Πολιτικούς που να προηγούνται των εξελίξεων και όχι να τρέχουν πίσω από αυτές. Πολιτικούς αισιόδοξους, καινοτόμους, πρωτοπόρους, δημιουργικούς, αποτελεσματικούς και κυρίως μεγαλόψυχους.

Στεφανίδης Κυριάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου