Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Πως καταντήσαμε . . .

Η τραγική οικονομική κατάσταση του Δήμου μας δεν μοιάζει ως «κεραυνός εν αιθρία».   Από την μια πλευρά υπάρχει το μνημόνιο που επέφερε την μειωμένη χρηματοδότηση και από την άλλη πλευρά τα υπέρογκα χρέη που άφησαν οι προηγούμενοι δήμαρχοι την τελευταία 10ετία, λόγω της κακοδιοίκησης και η κακοδιαχείρισης κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
Οι δημότες δεν ξέχασαν ότι επί χρόνια κάποιοι δήμαρχοι ξόδευαν αλόγιστα τα χρήματα τους χωρίς να τα σέβονται. Δεν ξέχασαν ότι δεν έγινε κανένα ουσιαστικό – αναπτυξιακό έργο στην περιοχή μας. Δεν ξέχασαν τις εκατοντάδες ρουσφετολογικές – άστοχες προσλήψεις, τις αμέτρητες παράνομες κατατμήσεις έργων (ώστε να γίνονται απ' ευθείας ανάθεση σε «ημετέρους»), τις αμέτρητες αδικαιολόγητες μελέτες, τις εξόφθαλμες υπερτιμολογήσεις, τις ρουσφετολογικές διαγραφές οφειλών των «ημετέρων», σε βάρος των συμφερόντων του Δήμου κλπ, κλπ. 
Φαντάζεστε πως θα ήταν τα πράγματα σήμερα, αν αυτοί που μας διοίκησαν τα προηγούμενα χρόνια ήταν ευπατρίδες και προέβλεπαν (ως όφειλαν) τα προβλήματα που δημιουργούσαν οι επιλογές τους;

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτυχημένης οικονομικής διαχείρισης αποτελεί ο πρώην Δήμος Μηχανιώνας. Η οργανωτική αδυναμία και η εκτελεστική ανεπάρκεια της τότε διοίκησης δεν επέτρεψαν ποτέ να υλοποιηθούν ούτε τα τεχνικά προγράμματα, αλλά ούτε και οι προϋπολογισμοί. Οι ίδιοι οι ορκωτοί λογιστές του τότε δήμου Μηχανιώνας μιλούσαν για παρατυπίες στην διαχείριση των οικονομικών από τον τότε δήμαρχο.  Η έκθεση τους για το 2009, ήταν κόλαφος για την τότε διοίκηση. Συνέταξαν με επιφύλαξη τον ισολογισμό γιατί όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν «κατά παρέκκλιση των λογιστικών αρχών, που προβλέπονται από την Ελληνική Νομοθεσία» περιλαμβάνονταν ή δεν περιλαμβάνονταν διάφορες εγγραφές, οι οποίες δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα ελλείμματα, τις ζημιές, τα πρόστιμα, τις παραβάσεις, κλπ, κλπ. Με την ανειλικρινή και ανεύθυνη πολιτική της τότε διοίκησης, ο Δήμος Μηχανιώνας χρεώθηκε με πρόστιμα 4.000.000 ευρώ, που μέχρι σήμερα αποτελεί τον μεγαλύτερο οικονομικό βραχνά για τον Δήμο Θερμαϊκού. Σήμερα από τα ταμεία του Δήμου Θερμαϊκού λείπουν 900.000 ευρώ, λόγω της ανικανότητας του πρώην δημάρχου Μηχανιώνας να ελέγξει τον ταμία του δήμου, που συστηματικά και επί χρόνια υπεξαιρούσε χρήματα.

Αγαπητοί συμπολίτες
Δυστυχώς κανένας δήμαρχος δεν διοίκησε συνετά. Πουθενά δεν υπήρξε αξιολόγηση – έλεγχος. Οι όροι: αποδοτικότητα, χρησιμότητα, ιεράρχηση - προτεραιότητα, αξιολόγηση αναγκών ήταν άγνωστες. Όλα στο πόδι με οδηγό το μικροπολιτικό συμφέρον των δημάρχων.  Ας μη ξεχνάμε ότι η οικονομική κρίση στο δήμο μας ξεκίνησε σιγά σιγά πριν από 10 χρόνια με τα καταστήματα να κλείνουν το ένα μετά το άλλο και τους επιχειρηματίες να οδηγούνται σε απόγνωση. Σήμερα αυτοί που μας έβαλαν στο φαύλο κύκλο της ανατροφοδοτούμενης ύφεσης, ζητούν την ψήφο σας, για να σας σώσουν.
Το μόνο λοιπόν που ζητώ απ' όλους εσάς - που ενδεχόμενα δεν γνωρίζετε τα "πρόσωπα και πράγματα" - είναι να επιλέξετε υπεύθυνα - με το χέρι στην καρδιά, ανθρώπους που θέλουν πραγματικά να προσφέρουν στο τόπο και όχι πολιτικάντηδες που τόσα χρόνια, τους προσέφερε ο τόπος.

με εκτίμηση 
Στεφανίδης Κυριάκος

1 σχόλιο:

  1. Αφού τα γνωρίζατε όλα αυτά γιατί δεν τα καταγγείλατε όπως έπραξε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κυρ.Μπουτάρης? Η συγκάλυψη σας κάνει και εσάς υπεύθυνοι και ύποπτοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή