Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Η τιμωρία του ψεύτη

Η ανακάλυψη ενός ψέματος γίνεται συνήθως με τη διατύπωση άλλου, με τους πολίτες να προσέρχονται κάθε φορά στη εκλογική διαδικασία έχοντας κατά νου την σωρεία ψεμάτων που έχουν γίνει αποδέκτες. Παραθέτω μερικά από τα συνήθη ψέματα:

  1. Ο Καλλικράτης θα αναζωογονούσε την αυτοδιοίκηση.
  2. Ο χώρος της αυτοδιοίκησης πρέπει να είναι ακομμάτιστος.
  3. Για τους ελλειμματικούς δημοτικούς-περιφερειακούς προϋπολογισμούς φταίνε πάντα άλλοι
  4. Οι πολίτες θα έχουν τον πρώτο λόγο
  5. Οι δήμοι και οι περιφέρειες θα είναι οι πρωταρχικοί φορείς ανάπτυξης.

Αν σας θυμίζουν κάτι τα παραπάνω τότε καλό κουράγιο, θα προστεθούν και άλλα μέρες που έρχονται. Μόνο που όπως όταν κάποιος εθιστεί σε ένα δηλητήριο αν δεν τον σκοτώσει αποκτά ανοσία, το ίδιο συμβαίνει και με τα ψέματα. Αυτό πραγματικά είναι το μοναδικό ίσως θετικό που κατάφερε η κακοποίηση της πολιτικής, να αποκτήσει η κοινωνία ή τουλάχιστον ένα σημαντικό κομμάτι της ,τέτοια ανοσία στα ψέματα ώστε να χάσουν την << αξία>> τους. Βέβαια οι πολίτες στις εκλογές θεωρούν ότι είναι η δική τους σειρά να ανταποδώσουν τα όποια ψέματα τους <<πρόσφεραν>>. Αυτή άλλωστε είναι και η τιμωρία του ψεύτη ,να πιστεύει άλλους. Θύμα για μια ακόμη φορά τα καθημερινά προβλήματα που <<φουσκώνουν>> από τον αέρα των τόσων ψεμάτων.
Αν θέλουμε οι ανατροπές που επιδιώκουμε να είναι αποτελεσματικές για την καθημερινότητά μας τότε η ψήφος πρέπει να είναι μετρημένη, αξιολογημένη και πάνω απ’ όλα αληθινή. Η αυτοδιοίκηση μπορεί να επιφέρει αποτελέσματα στα καθημερινά ,υπάρχουν άλλωστε επιτυχημένα παραδείγματα, αν μεταξύ άλλων προσμετρήσουμε και τα παρακάτω:
  1. Χρηματοδότηση Δήμων-Περιφερειών: Η μείωση της από τον κεντρικό ταμία τους, το κράτος, επιβάλει την αξιοποίηση των νέων ΣΥΜΦΩΝΩΝ ΕΤΑΙΡΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ καθώς και την διερεύνηση νέων εισπρακτικών προσόδων όπως την είσπραξη ενός μειωμένου επιτέλους ΦΠΑ με ταυτόχρονη παρακράτηση ενός αναλογικού ποσοστού και την απόδοση του υπολοίπου στο κράτος
  2. Η δημιουργία μέσω ΣΔΙΤ χώρων οικογενειακής αναψυχής με οικολογικά πάρκα πιστοποιημένης ασφάλειας
  3. Ηλεκτρονικές ψηφοφορίες πολιτών ώστε οι κάτοικοι να έχουν όντως τον πρώτο λόγο
  4. Κέντρα στήριξης επιχειρηματιών-προσέλκυσης επενδυτών
  5. Κάθε πολυκατοικία-μονοκατοικία τους δικούς της αναγνωρίσιμους κάδους απορριμμάτων με ταυτόχρονη σύνδεση μείωσης –αύξησης των τελών καθαριότητας αναλόγως τον όγκο απορριμμάτων

Στις 18 κ ΄ 25 ΜΑΙΟΥ αν καταφέρουμε να επικρατήσει η αλήθεια κερδισμένη θα είναι η λειτουργική καθημερινότητα και η πραγματική δημοκρατία ,αφού καμία από αυτές δεν χαρίζεται αλλά κατακτιέται με ισχυρότερο όπλο την ψήφο των μελών της.

Λεωνίδης Θόδωρος
Μαθηματικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου