Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Κι αλευρωμένος να ‘ναι ο ποντικός, η γάτα τον γνωρίζει.


Τον Σεπτέμβριο του 2012 παραιτήθηκα με αφορμή μια απ’ ευθείας ανάθεση η οποία αφορούσε την διαμόρφωση ενός χαρτοφυλακίου για κάποια ακίνητα προς αξιοποίηση. Ο τρόπος που επέλεξε τότε η διοίκηση ήταν να πληρώσουμε τις 15000 ευρώ στην εταιρία LEVER και κατόπιν να διαβουλευτούμε, ποια ακίνητα θα πρέπει να εντάξουμε στην μελέτη. Φυσικά διαφώνησα με τον συγκεκριμένο αδιαφανή - κατ' εμένα - τρόπο και πρότεινα το θέμα να το χειριστεί η επιτροπή ανάπτυξης η οποία είχε ολοκληρώσει το αναπτυξιακό σχέδιο του Δήμου μας και το οποίο είχε ήδη ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Η διοίκηση σταθερή στην απόφασή της προχώρησε και ανέθεσε απ’ ευθείας την μελέτη. Μετά την ανάθεση συσκέφθηκαν και αποφάσισαν να εντάξουν στην μελέτη τα παρακάτω ακίνητα: την περιοχή Τσαΐρια, την επέκταση της Δημοτικής Κοινότητας Περαίας προς τη Δημοτική Κοινότητα των Νέων Επιβατών, την περιοχή όπου βρίσκεται ο λιμένας της Νέας Μηχανιώνας, τον «ποταμό» Επανομής, και το κάμπινγκ Επανομής.

Προχθές διάβασα το δελτίο τύπου που αφορά τις «προτάσεις αξιοποίησης» των παραπάνω ακινήτων που παρουσιάζονται στην συγκεκριμένη μελέτη ανάπτυξης και το οποίο δημοσιοποιήθηκε στα ΜΜΕ και το σύγκρινα με το «Στρατηγικό Αναπτυξιακό Σχέδιο» που ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο και το οποίο είναι αναρτημένο στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου. Δυστυχώς για μια ακόμα φορά διαπίστωσα ότι τα χρήματα των δημοτών δεν έπιασαν τόπο, γιατί: 

  1. Τα συμπεράσματα της μελέτης δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα το ουσιαστικό ή διαφορετικό απ’ ότι το στρατηγικό σχέδιο. Η μελέτη απλά επιβεβαιώνει την ανάγκη για «αναβάθμιση ή βελτίωση» κάποιων περιοχών – κάτι που είναι γνωστό σ’ όλους, αισιοδοξεί ότι κάποιες περιοχές μπορεί να ενταχθούν σε «κάποιο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα» και ευελπιστεί ότι κάποιες περιοχές μπορούν να προχωρήσουν μόλις ολοκληρωθεί η μελέτη με τον τίτλο «Κτηματογράφηση – Πολεοδόμηση – Πράξη εφαρμογής».
  2. Όσο αφορά το λιμάνι της Μηχανιώνας η μελέτη το αντιμετωπίζει απομονωμένα και δεν το εντάσσει στα πλαίσια του θεματικού πάρκου με ονομασία «Ελληνικός Θαλάσσιος Κόσμος» όπως περιγράφτηκε στο αναπτυξιακό σχέδιο και το οποίο υπερψήφισαν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι. Δεν λαμβάνει υπ’ όψιν την σοβαρή πιθανότητα το λιμάνι να ξεπουληθεί από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), λόγω της ολιγωρίας και των άστοχων ενεργειών της διοίκησης. 
  3. Τέλος όσον αφορά την κατασκευή ενός νέου σύγχρονου δημαρχιακού μεγάρου, που προτείνει η μελέτη, θεωρώ ότι είναι άκαιρο, άτοπο και άστοχο να μιλάμε σήμερα για τέτοιου είδους έργα. Πιθανώς να βολεύει την εταιρία μια πάρουμε τέτοια απόφαση, αλλά σίγουρα δεν βολεύει ούτε τα οικονομικά του Δήμου, αλλά κυρίως τους ίδιους τους δημότες που θα εξοργιστούν με την κατασκευή ενός ακόμα δημαρχιακού - δημοτικού μεγάρου από τα πολλά που διαθέτει σήμερα ο δήμος μας.
Αγαπητοί συνδημότες
Για την δημοτική αρχή σίγουρα ο στόχος τους επετεύχθη. Βρήκε κάποιους, που στο όνομα της «ανάπτυξης», τους έδωσε με συνοπτικές διαδικασίες τις 15.000 ευρώ από το ταμείο μας. Δυστυχώς όμως «αν πληρώνεις φιστίκια, παίρνεις μαϊμούδες». Η ανάπτυξη του Δήμου μας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να τη διαχειριστεί μια διοίκηση που την διακρίνει η αδιαφάνεια, η μιζέρια, η ματζιριά και η τσαπατσουλιά. 

Το θέμα είναι αν εμείς οι δημότες μπορούμε επιτέλους να σηκώσουμε το βλέμμα μας, να εντοπίσουμε τον στόχο μας και να θέσουμε το πήχη πραγματικά ψηλότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου