Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Αυτούς ξέρετε, αυτούς εμπιστεύεστε

“Η ψήφος είναι πιο δυνατή από τη σφαίρα. Με τη σφαίρα μπορεί να σκοτώσεις τον εχθρό σου. Με την ψήφο μπορεί να σκοτώσεις το μέλλον των παιδιών σου.” 
Αβραάμ Λίνκολν (1809-1865 , Αμερικανός πρόεδρος)

Τα αποτελέσματα των εκλογικών αναμετρήσεων, πέρα από κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις, αφήνουν εδώ και χρόνια την ίδια γλυκανάλατη γεύση στο ελληνικό εκλογικό σώμα. Ψηφίζουμε αυτούς που ξέρουμε ότι μας κλέβουν. Ψηφίζουμε αυτούς που εμείς οι ίδιοι κατηγορούσαμε. Ψηφίζουμε τους ίδιους για να επανορθώσουν. Τους δίνουμε κάθε φορά μία τελευταία ευκαιρία. Πόσες όμως άλλες τελευταίες ευκαιρίες αντέχει πραγματικά η χώρα μας;
Το προφίλ του Έλληνα ψηφοφόρου είναι το ίδιο εδώ και δεκαετίες. Ψηφίζει κάθε φορά με τον φόβο για το καινούριο. Ψηφίζει αυτούς που ξέρει. Ψηφίζει για να βρίσκεται στα σίγουρα μονοπάτια της αποτυχίας σε κάθε εκλογές. Ψηφίζει με το συναίσθημα. Δεν υπάρχει η λογική που να του υπενθυμίζει το πόσο κακό έχει κάνει στον ίδιο και τον τόπο του, το πρόσωπο που πάει να ψηφίσει. Του αρκεί που είναι το πρόσωπο που ξέρει. Θυμίζει μια συγκεκριμένη διαφήμιση: “Αυτή ξέρετε αυτήν εμπιστεύεστε”, σκοτώνοντας κάθε φορά με την ψήφο του το μέλλον των παιδιών του.
Αρκετό κακό έχει προκαλέσει αυτή η συμπεριφορά στον τόπο. Αρκετά κολλήσαμε σε παρελθοντικά πρόσωπα και καταστάσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που οι νέοι πρέπει να ψηφίσουν. Γιατί είναι αυτοί που έχουν καθαρότερο μυαλό για να αποφασίσουν ποιοι τελικά είναι οι ικανότεροι. Αρκεί μόνο να έχουν και ξεκάθαρη εικόνα για τα υποψήφια πρόσωπα. Είναι καιρός να αποδείξουμε στους εαυτούς μας ότι μπορούμε να αλλάξουμε σελίδα και να γράψουμε από την αρχή, με καινούριο μελάνι, σε χαρτί όχι σε πάπυρο, την ιστορία της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου