Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Η οικονομία του Δήμου Μηχανιώνας ασθενεί βαριά . . .

Ο συνδυασμός της οικονομικής κρίσης στην χώρα μας με την κακή οικονομική κατάσταση της τοπικής οικονομία, έχει φέρει σε πολύ δύσκολη κατάσταση τους δημότες και σε απόγνωση τους επιχειρηματίες. Τα καταστήματα κλείνουν το ένα μετά το άλλο, η οικοδομική δραστηριότητα βρίσκεται στο τέλμα και η ανεργία στο αποκορύφωμα. Οι ορκωτοί λογιστές του δήμου μιλούν για παρατυπίες στην διαχείριση των οικονομικών από τον δήμαρχο . . .
Δεν το λέω εγώ, ούτε οι ίδιοι οι κάτοικοι που το αισθάνονται πολύ έντονα. Το λένε η ανάλυση των οικονομικών καταστάσεων όπως αυτό φαίνεται από τους ισολογισμούς των 5 τελευταίων ετών και από τους ίδιους τους ορκωτούς λογιστές που συνέταξαν αυτούς.
Συγκεκριμένα οι αριθμοδείκτες αποδοτικότητας της οικονομικής διαχείρισης των 5 τελευταίων ετών είναι τόσο χαμηλά που δεν μπορούν, ούτε καν, να υπολογιστούν. Η έκθεση των ορκωτών λογιστών για το 2009, είναι κόλαφος για την διοίκηση του κου Μαυρομάτη. Με επιφύλαξη συνέταξαν τον ισολογισμό γιατί όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν «κατά παρέκκλιση των λογιστικών αρχών, που προβλέπονται από την Ελληνική Νομοθεσία» περιλαμβάνονται ή δεν περιλαμβάνονται διάφορες εγγραφές γιατί δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα ελλείμματα, ζημιές πρόστιμα, παραβάσεις, κλπ.
Η αποτυχία της διοίκησης στη διαχείριση των οικονομικών του Δήμου οφείλεται αποκλειστικά στην οργανωτική αδυναμία και την εκτελεστική ανεπάρκεια της διοίκησης, αφού δεν μπόρεσαν να υλοποιήσουν ποτέ όλα αυτά τα χρόνια ούτε το τεχνικό πρόγραμμα αλλά ούτε και τον προϋπολογισμό. Στοιχείο της αδυναμίας αυτής αποτελούν οι συνεχείς τροποποιήσεις του προϋπολογισμού σε κάθε δημοτικό συμβούλιο
Η μείωση των εσόδων του Δήμου που προέρχεται από τα μειωμένα έσοδα από το κράτος, και την οικονομική δυσπραγία των δημοτών, σε συνδυασμό με την ανυπαρξία αναπτυξιακής – επενδυτικής πολιτικής από την μεριά της διοίκησης έχουν φέρει τον Δήμο μας σ’ ένα φαύλο κύκλο της ανατροφοδοτούμενης ύφεσης που χρειάζεται πολύ μεγάλη προσπάθεια για να ξεπεραστεί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου