Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Ποιοι και γιατί κρύβουν το πόρισμα για την κατάχρηση στο Δήμο Μηχανιώνας;

Την παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να δοθεί αμέσως στη δημοσιότητα το πόρισμα του ελέγχου, που διενήργησαν οι Επιθεωρητές της Οικονομικής Διεύθυνσης στο Δήμο Μηχανιώνας, για να πάψει να δηλητηριάζεται το ομαλό προεκλογικό κλίμα στο Δήμο Θερμαϊκό, ζητά η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Παρόν της Κυριακής», σε άρθρο του δημοσιογράφου Σπύρου Κουζινόπουλου. Σε δημοσίευμά της στην 32η σελίδα της, υπό τον τίτλο «Ποιοι και γιατί κρύβουν το πόρισμα για την κατάχρηση στο Δήμο Μηχανιώνας» η εφημερίδα σημειώνει:

«Περίεργα πράγματα, συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στη Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης, καθώς ένα πόρισμα ελέγχου στα οικονομικά του Δήμου, για μία ιστορία κατάχρησης στο δημοτικό Ταμείο, ύψους 894.000 είναι άφαντο μέχρι στιγμής και κανείς δεν ξέρει ούτε τι γίνεται με αυτό, ούτε που βρίσκεται.

Για να γίνουμε συγκεκριμένοι:

Στις 19 Νοεμβρίου 2009, πριν από περίπου ένα χρόνο, ο «πράσινος» δήμαρχος Μηχανιώνας, Γιάννης Μαυρομάτης, συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου ανακοινώνει ότι ο Ταμίας του Δήμου, υπεξαίρεσε ένα άγνωστο μέχρι εκείνη τη στιγμή ποσό, γύρω στα 400.000 ευρώ, όπως τα υπολόγιζε. Τα ποσά που αφαιρούσε από το Ταμείο ο υπάλληλος, σύμφωνα πάντα με τον δήμαρχο, τα έπαιζε στο «Στοίχημα» και άλλα τυχερά παιχνίδια.

Όπως ανέφερε σ΄εκείνη τη συνεδρίαση οι κ. Μαυρομάτης, ο καταχραστής ταμίας του αποκάλυψε ότι είχε αρχίσει να αφαιρεί χρήματα από το ταμείο του Δήμου, από τον Ιούνιο του 2008, δηλαδή επί ενάμιση χρόνο το δημοτικό ταμείο άδειαζε από χρήματα, χωρίς να αντιληφθεί κανείς τίποτα από τη διοίκηση του δήμου και τα αρμόδια οικονομικά όργανα.

Λίγες μέρες μετά την αποκάλυψη της κατάχρησης, από το στρεσάρισμα που είχε υποστεί, ο Ταμίας του Δήμου Μηχανιώνας, που στο μεταξύ είχε τεθεί σε αργία, πέθανε από καρδιακή προσβολή. Ενώ ο έλεγχος που διενεργήθηκε από Επιθεωρητές της Οικονομικής Επιθεώρησης του υπουργείου Οικονομικών, με επικεφαλής τον κ. Γερονάσιο, κατέδειξε ότι το πραγματικό ποσό της κατάχρησης ανέρχονταν στα 894.132,34 ευρώ.

Τελικά, εδώ και ένα περίπου μήνα, ολοκληρώθηκε το πόρισμα των Επιθεωρητών και όπως πληροφορηθήκαμε, υποβλήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, με κοινοποίηση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, στην Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ επιδόθηκε με δικαστικό κλητήρα στον δήμαρχο Μηχανιώνας κ. Γιάννη Μαυρομάτη και σε υπάλληλο του Δήμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφορούν ευρύτατα στην περιοχή, οι Επιθεωρητές καταλογίζουν βαρύτατη αμέλεια στον δήμαρχο Μηχανιώνας αλλά και χρηματικό καταλογισμό μεγάλου μέρους του ποσού που υπεξαιρέθηκε από τον αποθανόντα ταμία.

Όμως, τι λέει ακριβώς το πόρισμα; Και γιατί οι αρμόδιοι δεν το δίνουν στη δημοσιότητα, αφήνοντας να αιωρούνται διάφορα που δηλητηριάζουν το ήρεμο κλίμα σ΄αυτή την προεκλογική περίοδο;
Καλά θα κάνει το υπουργείο Οικονομικών να δώσει αμέσως στη δημοσιότητα το πόρισμα του ελέγχου. Διαφορετικά, κάθε καθυστέρηση θα θεωρηθεί ότι είναι εκ του πονηρού», καταλήγει το δημοσίευμα της εφημερίδος «Το Παρόν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου