Oι εκδοτικοί οίκοι έδωσαν σκληρές δικαστικές μάχες κατορθώνοντας να κρατήσουν τον έλεγχο τιμολόγησης στους τίτλους τους.
Οι εκδότες βιβλίων επιβίωσαν της πρώτης φάσης της ψηφιακής επανάστασης και βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση απ’ ότι η μουσική βιομηχανία· τώρα προσπαθούν να ακολουθήσουν την στροφή στα e-books σε μια προσπάθεια για νέα έσοδα και χαμηλότερα κόστη.
Ήδη η συγκεκριμένη βιομηχανία δέχτηκε το πλήγμα «μετανάστευσης» αναγνωστών από τα φυσικά βιβλία στα e-books, γεγονός που μετέφερε δύναμη στους λιανικούς πωλητές του Ιντερνετ με επικεφαλής την Amazon, ρίχνοντας στο καναβάτσο παραδοσιακές αλυσίδες βιβλιοπωλείων όπως την Borders.
Ωστόσο, οι εκδοτικοί οίκοι έδωσαν σκληρές δικαστικές μάχες κατορθώνοντας να κρατήσουν τον έλεγχο τιμολόγησης στους τίτλους τους, αντίθετα από το παράδειγμα της Apple η οποία κάποια χρόνια πριν επέβαλε ένα κοινό τίμημα 0,99 δολαρίων για μουσικά κομμάτια που πωλούνταν στο ψηφιακό μαγαζί της, iTunes.
Με δηλώσεις τους στο Reuters, οι εκδοτικοί οίκοι Penguin και Hachette φάνηκαν αισιόδοξοι για την κερδοφορία αλλά και την απεύθυνση σε μεγαλύτερα κοινά που μπορούν να φέρουν τα e-books. Tην ίδια στιγμή, βέβαια, οι εκδοτικοί δεν έχουν βρει την κατάλληλη φόρμουλα για να εκμεταλλευτούν τα διάφορα ψηφιακά πλεονεκτήματα που μπορούν να δοθούν στους αναγνώστες. Ωστόσο, υπάρχουν σχετικές προσπάθειες όπως π.χ. το πρόσφατο e-book της Jane Austen «Περηφάνια και Προκατάληψη» το οποίο ενισχύθηκε με βίντεο-κλιπ από την ταινία με την Kίρα Νάιτλι, με συνταγές και με χορευτικές κινήσεις της εποχής.
Το κοινό μάλιστα που φαίνεται να αγκαλιάζει περισσότερο τις όποιες ψηφιακές «προσφορές» των e-books είναι τα παιδιά· κλασσικά βιβλία όπως «η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων» έχουν γίνει ανάρπαστ στη νέα τους ψηφιακή μορφή, μαζί με κινούμενα σχέδια και βιντεοπαιχνίδια.
Παρόλα αυτά όμως, στελέχη της αγοράς επιμένουν ότι οι αναγνώστες ψηφιακών βιβλίων είναι ακόμη επιφυλακτικοί και συντηρητικοί στα νέα περιτυλίγματα. Και ενώ η μέση τιμή των e-books είναι χαμηλότερη κατά 20% με 30%, οι εκδότες απολαμβάνουν χαμηλότερο κόστος αφού δεν έχουν το «βάρος» της αποθήκευσης και της μεταφοράς καθώς των εργατικών κεφαλαίων. Ιδίως σε αγορές που οι τιμές βιβλίων δεν ρυθμίζονται δια νόμου, όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία, τα e-books αποφέρουν μεγαλύτερα κέρδη απ’ ότι τα τυπωμένα βιβλία.
Πηγή: www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου