Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Θερμαικού Κυριάκος Στεφανίδης μιλάει στην Κυριακάτικη Αυριανή Μ-Θρ

Συνέντευξη στην Δέσποινα Βαρσάμη
Ανταποκρίνεται στα καθήκοντα του υπεύθυνα και με την σοβαρότητα που απαιτείται». Αυτή είναι η άποψη των πολιτών (με τους οποίους συνομιλήσαμε) για τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Θερμαϊκού Κυριάκο Στεφανίδη, ο οποίος υπερασπίζεται με αποφασιστικότητα τα συμφέροντα του τόπου.
Αναγνωρίζουμε ότι οι ευθύνες τις οποίες κλήθηκε να διαχειριστεί αυτή η διοίκηση είναι πάρα πολύ μεγάλες, λόγω "Καλλικράτη". Χρειάζεται ρήξη και ανατροπή σε πάρα πολλά πράγματα. Ο Κυριάκος Στεφανίδης στη σημερινή του συνέντευξη επισημαίνει «με βεβαιότητα μπορώ να πω ότι δεν πέτυχε ο "Καλλικράτης" γιατί δεν σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε σωστά. Τα αρνητικά αποτελέσματα τα αισθάνεται ο δημότης. Πολλοί δημότες που ενδιαφέρονται και ενημερωνονται το αναγνωρίζουν και δίνουν δίκιο στην διοίκηση. Άλλοι πάλι άκριτα κατηγορούν την διοίκηση, παρακινούμενοι από την ανεύθυνη αντιπολίτευση ορισμένων».
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κυριάκος Στεφανίδης μας μιλάει για την οικονομική κατάσταση του τόπου και για τις επιπτώσεις της στα θέματα της αυτοδιοίκησης γενικότερα και του δήμου Θερμαϊκού ειδικότερα, επισημαίνοντας «Σε λίγες μέρες θα περάσει από την επιτροπή διαβούλευσης το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής μας και μετά θα ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό σημαίνει ότι όραμα έχουμε, αλλά οι συνθήκες ακόμα δεν είναι ευνοϊκές για να το υλοποιήσουμε», εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του ότι «τα πράγματα σύντομα θα πάνε προς το καλύτερο».

Ποια η άποψή σας; Ο «Καλλικράτης» πέτυχε ή απέτυχε και γιατί; 
Ο νόμος και η εφαρμογή του «Καλλικράτη» παρ’ όλο που ήταν και είναι μια σωστή ιδέα, έχει πάρα πολλά προβλήματα γιατί όλα έγιναν βεβιασμένα, βιαστικά και χωρίς σχεδιασμό. Η περιστολή των δαπανών ήταν το κυρίαρχο κριτήριο και όχι η πραγματική βελτίωση της ποιότητας ζωής του δημότη. Για παράδειγμα ο κάθε δήμος ανέλαβε πολλές υπηρεσίες χωρίς να έχει ούτε την τεχνογνωσία, ούτε και τις υλικοτεχνικές υποδομές, αλλά ούτε και την χρηματοδότηση. Αντίθετα η χρηματοδότηση προς τους δήμους είναι πολύ περιορισμένη (από -50 έως -80 %) σε σχέση με αυτό που έπαιρναν παλαιότερα. 
Άρα με βεβαιότητα μπορώ να πω ότι δεν πέτυχε ο «Καλλικράτης» γιατί δεν σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε σωστά. Τα αρνητικά αποτελέσματα τα αισθάνεται ο δημότης. Πολλοί δημότες που ενδιαφέρονται και ενημερώνονται το αναγνωρίζουν και δίνουν το δίκιο στην διοίκηση. Άλλοι πάλι άκριτα κατηγορούν την διοίκηση, παρακινούμενοι από την ανεύθυνη αντιπολίτευση ορισμένων.

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΚΡΙΣΗ
Πώς βλέπετε το μέλλον της Τ.Α. εν καιρώ κρίσης; Πώς θα θέλατε εσείς να είναι η πορεία της και πόσο μπορείτε να προσεγγίσετε τις προσδοκίες σας ως δημοτική αρχή;
Νομίζω ότι αν περιμένουμε να λειτουργήσουμε με τους ρυθμούς της κεντρικής διοίκησης είμαστε καταδικασμένοι να αποτύχουμε. Η χαώδης πολυνομία και η τερατώδης γραφειοκρατία αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη του Δήμου και σε κάθε άλλη φιλότιμη προσπάθεια. Παρ’ όλο που είμαι πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου σας λέω ευθαρσώς ότι για να πάμε μπροστά με τους ρυθμούς που θέλουμε, πρέπει να ακολουθήσουμε μη νόμιμη οδό. Πολλές φορές εισηγήθηκα στον δήμαρχο να προβούμε σε κάποιες κινήσεις, παράτυπες ή ακόμα και παράνομες μεν, που θα μας οδηγούσαν με βεβαιότητα στην «παράβαση καθήκοντος», αλλά θα μας δικαίωναν οι ίδιοι οι δημότες. 
Κάτι πρέπει να γίνει μ’ αυτό το θέμα. Δεν είναι τυχαίο ότι το κράτος μας βρίσκεται σ’ αυτήν την κατάσταση. Δεν μπορεί να υλοποιήσει την οποιαδήποτε απόφαση στον χρόνο που πρέπει και να γινόμαστε διεθνώς ρεζίλι. Δεν είναι τυχαίο που η ανταγωνιστικότητά μας είναι τόσο χαμηλά, όταν το κράτος δεν επιτρέπει τους πολίτες, αλλά και την κάθε δημοτική αρχή να αναπτύξει επιχειρηματική δραστηριότητα, που θέλει και έχει ανάγκη, για όφελος των ίδιων των δημοτών

Λόγω της κρίσης, ενδεχομένως, έχετε συμβιβαστεί με κάποιες νέες παραμέτρους, ποιες είναι αυτές; 
Εγώ προσωπικά δεν συμβιβάζομαι σε καμιά περίπτωση. Το πολεμάω μέχρι τέλους. Και αν στο τέλος δεν βγαίνει αποτέλεσμα γιατί υπάρχει ένα τεράστιο απροσπέλαστο τοίχος, τότε θα επιλέξω άλλον τρόπο για να συμβάλω στην λύση του οποιουδήποτε προβλήματος.

ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
Πως αντιμετωπίζετε την υποχρηματοδότηση; Υπάρχουν στο δήμο σας φαινόμενα εργασιακής ανασφάλειας και μη καταβολής δεδουλευμένων για πολλούς μήνες; 
Για ένα πράγμα που μπορεί να είναι υπεύθυνη η δημοτική αρχή είναι ότι έχει βάλει ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση των υποχρεώσεών της απέναντι στους πιστωτές της και κυρίως απέναντι στους εργαζομένους. Αυτό δείχνει την ευαισθησία και την υπευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίζει την εργασία και την εργατικότητα, κάτι το οποίο δεν γινόταν στους πρώην δήμους Μηχανιώνας και Επανομής.

Αληθεύει ότι διεξάγεται έρευνα στο Δήμο Θερμαϊκού για μαύρη εργασία και ότι έχει παρέμβει ο εισαγγελέας Θεσσαλονίκης; 
Δεν γνωρίζω αν διεξαγάγετε κάποια έρευνα αυτή την στιγμή στον Δήμο μας από τον εισαγγελέα ή άλλο φορέα. Γνωρίζω τις καταγγελίες και ελπίζω οι εξηγήσεις που θα δώσουν οι υπεύθυνοι να είναι ικανοποιητικές, διαφορετικά θα ζητήσω από τον δήμαρχο να ζητήσει τις παραιτήσεις των υπευθύνων

ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΖΗΤΗΜΑΤΑ
Σύμφωνα με τις δυνατότητες που δίνει ο «Καλλικράτης» στο Δήμο Θερμαϊκού διασφαλίζεται και πως η ισομερής κατανομή πόρων και έργων σε όλα τα διαμερίσματα; 
Όχι. Οι ανάγκες των δημοτικών διαμερισμάτων είναι διαφορετικές και η ιεράρχηση αυτών των αναγκών είναι διαφορετική. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα η αποχέτευση της Επανομής είναι ένα μείζον θέμα μέγιστης προτεραιότητας και για το οποίο θα πρέπει να δαπανηθεί ένα τεράστιο ποσό, που κανένα άλλο δημοτικό διαμέρισμα δεν θα πάρει, προς το παρόν τουλάχιστον.

Ποια τα σοβαρά μείζονος σημασίας προβλήματα-ζητήματα που απασχολούν το Δήμο σας; 
Το κράτος και οι μηχανισμοί του, που επηρεάζουν την λειτουργία του Δήμου και μας δυσκολεύει να δίνουμε λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημότες. Ακόμα και η προμήθεια του πετρελαίου γίνεται μετ’ εμποδίων μετά από τεράστιες προσπάθειες, και πολλές φορές φθάνουμε σε σημείο να παρακαλάμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
O επικεφαλής της "Κοινωνίας των Πολιτών" Νίκος Παράσχου χαρακτήρισε τον Προϋπολογισμό 2012 ένα σχέδιο πρόχειρα συνταγμένο με πολύ μεγάλη σχολαστικότητα σε ανούσια θέματα, μη πραγματικό χωρίς να προσεγγίζει στα οικονομικά μεγέθη που απαιτεί ο δήμος, εμπεριέχει πλασματικά και έντεχνα διογκωμένα τα έσοδα προκειμένου να αποτελέσουν πλατφόρμα για την διόγκωση των εξόδων, άκρως αντιαναπτυξιακό κλπ, πως απαντάτε; Σεις θεωρείτε ότι ο Προϋπολογισμός απαντά στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου; 
Φυσικά και όχι. Αυτός ο προϋπολογισμός δυστυχώς δεν έχει καμιά αναπτυξιακή προοπτική. Διαφωνώ όμως με τον φίλο μου τον Νίκο Παράσχου, γιατί γνωρίζω τις προσπάθειες του αντιδημάρχου οικονομικών για να μπορέσει με τα στενά πλαίσια που έχει θέσει ο «Καλλικράτης» να σχεδιάσει τον προϋπολογισμό. Δυστυχώς τα πάντα ξεκινούν από τα έσοδα. ‘Όταν δεν έχεις προοπτική να έχεις τα έσοδα που θα έπρεπε από το κράτος, τότε περιορίζεις και τα έξοδά σου. Για να σας δώσω να καταλάβετε τα έσοδα για το 2011 είχαν προϋπολογιστεί στα 40.000.000 ευρώ και στο τέλος λόγω της ελλιπούς χρηματοδότησης από το κράτος διαμορφώθηκε σε κάτι παραπάνω από 20.000.000, από τα οποία τα 5.000.000 περίπου εκατομμύρια (25%) πήγαν σε χρέη παλαιοτέρων ετών και τα υπόλοιπα σε ανελαστικές δαπάνες, καύσιμα, συντηρήσεις και όχι στην ανάπτυξη. Δυστυχώς τα χρέη μας ξεπερνούν τα έσοδα που έχει ο δήμος μας κάθε χρόνο, γι’ αυτό άλλωστε είμαστε από τους δήμους που είμαστε στα «κόκκινα» λόγω χρεών.

ΠΟΙΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ;
Ποια η επενδυτική πολιτική του Δήμου ώστε να υπάρξει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας; 
Ποια επενδυτική πολιτική; Ο πρώτος χρόνος ήταν προσαρμοστικός για όλους τους δήμους, τις περιφέρειες και την αποκεντρωμένη διοίκηση. Ο πρώτος χρόνος αφιερώθηκε κυρίως στην συνένωση των 3 πρώην δήμων. Σήμερα έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα, σε σχέση με πέρσι. Σε λίγες μέρες θα περάσει από την επιτροπή διαβούλευσης το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής μας και μετά θα ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό σημαίνει ότι όραμα έχουμε, αλλά οι συνθήκες ακόμα δεν είναι ευνοϊκές για να το υλοποιήσουμε.

Εν μέσω της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας που διανύουμε, οι Επιχειρήσεις καλούνται να κερδίσουν ένα διπλό στοίχημα, αυτό της επιβίωσης και αυτό της ανάπτυξης. Όχημα προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να αποτελέσει ο Δήμος; Ποιες οι δράσεις του δήμου προκειμένου να στηρίξει εποικοδομητικά τους επιχειρηματίες (κυρίως του τουρισμού) σ’ αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία; 
Όλοι μας σήμερα βιώνουμε την οικονομική κρίση. Ο δήμος το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις και τις υποδομές για να έρθουν επισκέπτες στον δήμο μας. Και αυτό κάνει αυτή την στιγμή. Προσπαθούμε να έχουμε καθαρότερες και πιο οργανωμένες παραλίες, με καλύτερη πρόσβαση. Επίσης κάνει μια προσπάθεια να νομιμοποιήσει ή να τακτοποιήσει τις εκκρεμότητες των ακινήτων του Δήμου, ώστε να τα δημοπρατήσει. Τέλος έχει ελαχιστοποιήσει το χρόνο που χρειάζεται να αδειοδοτηθεί, τουλάχιστον για το κομμάτι που αφορά τον Δήμο.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Με ποιο τρόπο ενημερώνονται οι δημότες για προβλήματα και θέματα της καθημερινότητας; 
Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν κατέστη δυνατή η έκδοση ενός εντύπου από την διοίκηση του Δήμου, κάτι που το θεωρώ ως αδυναμία της διοίκησης. Παρ’ όλα αυτά οι δημότες ενημερώνονται από την ιστοσελίδα του δήμου στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.thermaikos.gr, αλλά πρόσφατα τα νέα του Δήμου ακούγονται και από το ράδιο στην συχνότητα 106,6 στα FM, κάθε Τετάρτη στις 14:00. 
Επίσης σχεδόν καθημερινά από το γραφείο τύπου του Δήμου εκδίδονται δελτία τύπου, προς τα ΜΜΕ, τα οποία με την σειρά τους συνήθως τα αναμεταδίδουν κυρίως στα ηλεκτρονικά μέσα.

Ακούγεται ότι ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ενημερώνει επιλεκτικά τα τοπικά ΜΜΕ σχετικά με δραστηριότητες και εκδηλώσεις; Πως απαντάτε; 
Πιστεύω ότι η σωστή ενημέρωση των δημοτών είναι πολύ σημαντική, γι’ αυτό και καθιέρωσα για πρώτη φορά να ενημερώνω όλα τα τοπικά ΜΜΕ, αλλά και όσους δημότες και φορείς το επιθυμούν, για οτιδήποτε αφορά το δικό μου αντικείμενο, δηλαδή τα δημοτικά συμβούλια. Επίσης για πρώτη φορά στα χρονικά καθιέρωσα την ζωντανή μετάδοση των συνεδριάσεων του Δημοτικού συμβουλίου, μέσω web-radio. Για πρώτη φορά μπορεί ο οποιοσδήποτε, από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου να ακούει τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, και αυτό νομίζω ότι είναι συναρπαστικό. Σημαντικό επίσης είναι ότι η διαδικασία αυτή έχει μηδενικό κόστος για τον Δήμο.
Τα προσωπικά μου άρθρα, πράγματι τα δίνω πλέον σε επιλεκτικά ΜΜΕ, τα οποία τα θεωρώ σοβαρά.

Μοιράζεστε, και με ποιους, τις σκέψεις σας για την άσκηση διοίκησης, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας; Ποιες είναι αυτές οι σκέψεις; Θα τις μοιραστείτε με τους αναγνώστες μας; 
Σαν υποψήφιος δήμαρχος το 2006 είχαμε σχεδιάσει την ανάπτυξη της Μηχανιώνας. Όσοι πίστεψαν σ’ αυτό το σχέδιο μέχρι σήμερα αγωνιούμε και προσπαθούμε να βοηθήσουμε στην υλοποίηση του. Τελευταία γνώρισα και άλλους ενδιαφέροντες και έξυπνους δημότες από άλλες δημοτικές ενότητες, που έχουν παρόμοια ενδιαφέροντα. Μ’ όλους αυτούς συνεργάζομαι και μοιράζομαι τις σκέψεις μου, όχι μόνο στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μου, αλλά κυρίως για τους τρόπους ανάπτυξης της περιοχής μας

Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Σε άρθρο σας χαρακτηρίζετε ανεύθυνη, τυχοδιωκτική και επικίνδυνη την αντιπολίτευση του κ. Μαυρομάτη, γιατί; 
Πράγματι ο κος Μαυρομάτης τους πρώτους μήνες, που προσπαθούσαμε να στήσουμε τον νέο δήμο, έφερνε συνεχώς εμπόδια, με συνεχείς και συστηματικές καταγγελίες στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση των στόχων. Μέχρι και σήμερα αυτό που έκανε έχει επιπτώσεις. Απ’ όλες αυτές τις καταγγελίες και προσφυγές δικαιώθηκε πολύ λίγες φορές, αλλά όλη η διοίκηση είχε αγανακτήσει μαζί του. 
Σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η διοίκηση είναι πιο προσεκτική και ο κος Μαυρομάτης πολύ πιο ήπιος στις αντιδράσεις του. Μπορεί να ασκεί μια έντονα σκληρή – και πολλές φορές άδικη – αντιπολίτευση, μέσα στα πλαίσια της επιθυμίας του να ξανακατέβει ως υποψήφιος δήμαρχος - κάτι που είναι απόλυτα θεμιτό, αλλά δεν φθάνει σ’ εκείνο το επίπεδο, που ουσιαστικά έκανε ζημιά στον Δήμο και στους δημότες.

Θεωρείτε ότι η διοίκηση έχει ξεκινήσει να υλοποιεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις; 
Όχι δυστυχώς για τους λόγους που σας εξήγησα παραπάνω. Ελπίζω να αλλάξουν τα πράγματα και στην οικονομία, αλλά και στην κινητικότητα των υπευθύνων

Είστε αισιόδοξος ότι θα ανταποκριθείτε στις απαιτήσεις του κόσμου ξεπερνώντας τις όποιες δυσκολίες παρουσιάζονται καθημερινά; 
Όχι είμαι απαισιόδοξος με αυτήν την οικονομική συγκυρία. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις να πετύχω τους στόχους που είχαμε θέσει προεκλογικά και που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του κόσμου

Το στίγμα των προθέσεών σας για την επόμενη ημέρα; 
Ανυπομονώ να παρουσιάσουμε έργο ώστε όταν τελειώσει η θητεία μας να μπορούμε να έχουμε το κεφάλι ψηλά και να κοιτάμε του δημότες κατάματα. Πρόθεσή μου δεν είναι να υπάρξει καλύτερος συντονισμός των προσπαθειών της διοίκησης και σ’ αυτό το κομμάτι προσπαθώ να βοηθήσω, γιατί ως πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου έχω ένα θεσμικό ρόλο χωρίς καμιά εκτελεστική εξουσία.

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
Η επίσκεψη της κ. Μπακογιάννη στο δήμο μας ποιο σκοπό είχε; Πως σχολιάζετε τις αποδοκιμασίες που δέχτηκε; 
Δεν μπορώ να γνωρίζω τι σκοπό είχε η επίσκεψη της κας Μπακογιάννη στον Δήμο μας, μπορώ όμως να πω ποια ήτα τα οφέλη που αποκόμισε ο Δήμος μας από αυτή την επίσκεψη. Πρώτα απ’ όλα η επίσκεψη της κας Μπακογιάννη στο Κέντρο Υγείας Μηχανιώνας δείχνει ότι η ίδια αναγνωρίζει την σημασία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που προσφέρει η υγειονομική αυτή μονάδα, κάτι πολύ σημαντικό στις μέρες μας όπου κινδυνεύουν να κλείσουν πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα. Κατά την επίσκεψη αυτή στο Κέντρο Υγείας, ο δήμος μας εκπροσωπήθηκε από εμένα – όντας και γιατρός του Κ.Υ – και εκεί της έγινε ενημέρωση του σημαντικού έργου που προσφέρει το Κ.Υ, αλλά και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Μετά η κα Μπακογιάννη επισκέφτηκε το δημαρχείο και συνομίλησε με τον Δήμαρχο και με δημοτικούς συμβούλους, και την ενημερώσαμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος μας εξ’ αιτίας του «Καλλικράτη». Η κα Μπακογιάννη υποσχέθηκε ότι θα βοηθήσει όσο μπορεί και τον Δήμο και το Κ.Υ. Μηχανιώνας από την θέση της.
Μακάρι και άλλοι πολιτικοί αρχηγοί να ερχόταν στον τόπο μας και να ενημερωνόταν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ
Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους δημότες; 
Νομίζω ότι αυτό που ζητάει ο κάθε δημότης είναι ένα φως. μια ελπίδα. Αυτό που μπορώ να τους υποσχεθώ είναι ότι θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις στα προβλήματά του και δεν μπορούμε θα κατασκευάσουμε λύσεις. Πάντως χρειάζεται υπομονή και ψυχραιμία απ’ όλους μας και όπως είπα και παραπάνω αισιοδοξώ ότι τα πράγματα σύντομα θα πάνε προς το καλύτερο

Ποια μέτρα λαμβάνει ο δήμος, ώστε να υπάρξει κλίμα ασφάλειας στους πολίτες; 
Η ασφάλεια των πολιτών είναι έργο της αστυνομίας και η συνεργασία του Δήμου με τα Αστυνομικά τμήματα και αντίστροφα είναι άψογη. Παρ’ όλα αυτά η δημοτική Αστυνομία βοήθησε αρκετά στο να βελτιωθεί αυτό το αίσθημα ασφάλειας στους δημότες. Μακάρι να μπορούσαμε να 5πλασιάσουμε το προσωπικό της δημοτικής αστυνομίας.

Η Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Πολιτών Θερμαϊκού προχωρά στην καθιέρωση μιας τοπικής ανταλλακτικής μονάδας, ενός τοπικού «νομίσματος». Πως το βλέπετε; 
Δεν ξέρω αν μπορεί να πετύχει οποιαδήποτε προσπάθεια μεμονωμένων ομάδων, αν δεν έχει την στήριξη της τοπικής κοινωνίας και της ίδιας της δημοτικής αρχής. Πάντως ανεξάρτητα από τις επιλογές της κάθε ομάδας, εγώ είμαι έτοιμος να βοηθήσω στην υλοποίηση οποιασδήποτε σωστής ιδέας, από οποιονδήποτε. Αυτήν την στιγμή δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες αυτού του εγχειρήματος, και έχω αρκετές απορίες, που μακάρι η ομάδα αυτή να μας τις λύσει.

Η ιστορία της ανθρωπότητας μάς διδάσκει ότι πρώτα χρεοκοπούν οι ιδέες, οι ψυχές, οι ανθρώπινες αξίες και μετά οι οικονομίες και τελικά οι πολιτισμοί. Ποια η δική σας άποψη; 
Σήμερα νομίζω ότι τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Όλος ο κόσμος ζει μια παγκόσμια οικονομική κρίση, που στην Ελλάδα την περνάμε πολύ δύσκολα λόγω των ενδογενών προβλημάτων της οικονομίας και της πολιτικής, αλλά και της ανάλγητης και τυχοδιωκτικής –πολλές φορές – στάσης των εταίρων μας. Εξ’ αιτίας αυτής της κρίσης δοκιμάζονται οι ανθρώπινες αξίες των Ελλήνων. Προσωπικά στις αξίες των Ελλήνων, πιστεύω στο φιλότιμο, στην εργατικότητα, στο πείσμα και στην επινοητικότητα - εφευρετικότητα των Ελλήνων. Πιστεύω ότι τελικά θα βγούμε νικητές από αυτή την δοκιμασία.

Κλείνοντας πείτε μας. Ποιο θα είναι το πολιτικό μέλλον του Κυριάκου Στεφανίδη; Τι προσωπικούς στόχους θέτετε; 
Δεν είμαι πολιτικός. Είμαι γιατρός στο επάγγελμα και εθελοντής – στρατιώτης στον αγώνα για την βελτίωση της ευημερίας όλων μας και κυρίως των παιδιών μας. Για να συνεχίσω να προσφέρω απαιτούνται 3 συγκριμένες προϋποθέσεις: α) να αισθάνομαι ικανοποίηση ότι έδωσα ότι μπορούσα το χρονικό διάστημα που μπορούσα, β) να αισθάνομαι ότι έχω ακόμα να δώσω και γ) ότι αυτό το αναγνωρίζουν κάποιοι σημαντικοί για εμένα άνθρωποι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου