Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012


Τα πρώτα κρούσματα γρίπης για τη φετινή περίοδο, έχουν επιβεβαιωθεί και από επίσημες πηγές.
Από τις πρώτες απομονώσεις, προκύπτει ότι τα επικρατέστερα στελέχη του ιού είναι Β και Α (Η3Ν2). 
Οι επιδημιολόγοι έχουν καταγράψει έναν θάνατο (παιδί που ήρθε από τη Λιβύη) και τουλάχιστον έξι σοβαρά περιστατικά, τα οποία χρειάστηκαν νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας.
Σύμφωνα με την έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), τις τελευταίες εβδομάδες του Ιανουαρίου πάνω από το 10% των επισκέψεων σε γιατρούς αφορούσαν γριπώδη συνδρομή.

Χαμηλότερα
Το ποσοστό - σημειώνουν οι ειδικοί - βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα της αντίστοιχης περιόδου του 2011, αλλά και της περιόδου που είχε καταγραφεί πανδημία γρίπης (2009 - 2010).
Την τρίτη εβδομάδα του 2012 (16 έως 22 Ιανουαρίου), στάλθηκαν στα εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης 21 'ύποπτα' δείγματα. Τα πέντε (23,8%) αποδείχθηκαν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα, τα τέσσερα αφορούσαν ιό τύπου Β και το ένα τύπου Α (Η3Ν2).
Ο ιός τύπου Α είναι ο πιο συνηθισμένος και έχει τις περισσότερες πιθανότητες να προκαλέσει σοβαρές επιδημίες ή πανδημία. Ο ιός τύπου Β μπορεί, επίσης, να προκαλέσει επιδημία και το βασικό του χαρακτηριστικό είναι ότι προσβάλλει κυρίως μικρότερες ηλικιακές ομάδες.
Έως τα τέλη Ιανουαρίου, είχαν νοσηλευθεί έξι σοβαρά περιστατικά (τρεις άνδρες και τρεις γυναίκες). Από αυτά, τα τρία ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για τις οποίες συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη.

Θάνατος
Έχει, επίσης, καταγραφεί ένας θάνατος ασθενούς με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Πρόκειται για βρέφος που ήρθε από τη Λιβύη με συμπτώματα αναπνευστικής ανεπάρκειας και κατέληξε στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Παίδων 'Αγία Σοφία'.
Το συγκεκριμένο κρούσμα θεωρείται από τους ειδικούς ως 'εισαγόμενο', δεδομένου ότι είχε εμφανίσει τη νόσο πριν τη νοσηλεία του στην Ελλάδα.
Η γενική εκτίμηση, πάντως, είναι ότι η δραστηριότητα της γρίπης βρίσκεται ακόμη σε χαμηλά επίπεδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου