Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

"Ο σκοπός δικαιολογεί - αγιάζει τα μέσα"

Αναδημοσίευση από το blog του ακτιβιστή.

Η παραπάνω μακιαβελική ρήση φαίνεται ότι αποτελεί στάση ζωής για κάποιους "οραματιστές" υποψήφιους διεκδικητές της εξουσίας, που φιλοδοξούν ν' αλλάξουν την κοινωνική πραγματικότητα του τόπου μας. "Πλάθουν" τον μύθο τους, εξηγούν τον εαυτό τους και δικαιολογούν τις πράξεις τους υιοθετώντας τα πιο ευγενή κίνητρα σε μια προσπάθεια να δικαιώσουν τη ζωή τους, να εξευγενίσουν τον αγώνα τους και να πείσουν για την αγνότητα των επιλογών τους.
Το γεγονός ότι δεν μιλάμε τη γλώσσα τους, που μοιάζει με παγόβουνο που κρύβει υπονοούμενα, κατηγορίες, συκοφαντίες, δεν σημαίνει ότι δεν αντιλαμβανόμαστε το ψεύδος τους που έχει γίνει πλέον δεύτερη (αν όχι πρώτη) φύση τους. Η κλίμακα των αξιών τους είναι ανοιχτή προς πολλές και διαφορετικές κατευθύνσεις και διαμορφώνεται από εξωτερικές προκλήσεις. Μια πρόταση - τάξιμο, για παράδειγμα βελτίωσης της διαβίωσης της οικογένειάς τους, θα ήταν ικανή να τους μετακινήσει σε αντίπαλο στρατόπεδο που υπόσχεται λαγούς με πετραχήλια. Το στρατόπεδο λοιπόν αποτελεί το μέσον για να ικανοποιήσουν τις προσωπικές τους επιδιώξεις - συμφέροντα. Με τον ίδιο τρόπο όμως ενεργεί και το στρατόπεδο, όταν στις αποφάσεις του βαρύνουσα σημασία έχει ο υπολογισμός των κουκιών - ψήφων,   μέσω των οποίων  θα επιτύχουν τον σκοπό τους - κατάκτηση της εξουσίας. Πολιτική υποκρισία δηλαδή που φτάνει σε πολιτικό κυνισμό υποτιμώντας τους ψηφοφόρους, θεωρώντας τους πολιτικά αφελείς και μωρούς.


Σε ένα τέτοιο ψηφοθηρικό περιβάλλον, πληροφορίες μας λένε ότι,  από το στρατόπεδο του Γιάννη Μαυρομάτη  θα δώσει τη μάχη της ψήφου ο Γκόρτσος της πολιτικής ζωής κ. Καριώτης, ο πρόσφατα συνεργάτης, ομοϊδεάτης, κλπ κλπ του κυρίου Στεφανίδη, και πριν από τον κ. Στεφανίδη όλα τα κλπ για τον κ. Παράσχου, και πριν από τον κ. Παράσχου άλλες επιλογές (που αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε και να αναφέρουμε) πάντα όμως με γνώμονα το "καλό του τόπου" (γι' αυτό εξάλλου ήταν και φανατικός πολέμιος του κ. Μαυρομάτη μέχρι πρότινος). Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε επίσης και εκείνη την "θαρραλέα" στάση που είχε επιδείξει στο ζήτημα τροποποίησης ρυμοτομικού στον Μπαξέ. Αφού ξεσήκωσε πρώτα τον κόσμο για συλλογή υπογραφών ενάντια στην απόφαση του δήμου που εξυπηρετούσε τον επιχειρηματία, ξαφνικά συνειδητοποίησε το επιχειρηματικό όφελος της περιοχής και ΑΛΛΑΞΕ ΓΝΩΜΗ,  "νουθετώντας" με επιχειρήματα (;)  όλες τις αντίθετες φωνές. Στη σελίδα μας δε όταν δεχτήκαμε μήνυση από τον επιχειρηματία, δεν δίστασε να προτείνει για υπεράσπισή μας την δικηγόρο σύζυγό του την οποία έχει ως νομικό σύμβουλό του ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας.

Σε μια τέτοια δόμηση σκέψης όπου: "αλήθεια είναι ό,τι μας ωφελεί - συμφέρει", επελέγη το χειρότερο για να υπηρετήσει το καλύτερο.

Σε μια τέτοια δόμηση σκέψης ο άνθρωπος δυστυχώς αποτελεί το ΜΕΣΟ των δράσεών μας και όχι τον ΣΚΟΠΟ όπως θα όφειλε να είναι.

Σε μια τέτοια δόμηση σκέψης δεν μπορεί να είναι νικηφόροι οι συνδυασμοί που στηρίζονται σε επαχθείς εξαρτήσεις, ιδεολογική αδράνεια, ηθική δειλία και ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ.

 Χρήστος Ιβάνοβιτς

1 σχόλιο:

  1. Ο μόνος τρόπος για να διασχίσει κάποιος ένα ωκεανό, είναι να επιβιβαστεί σε ένα καράβι.Αν αντιθέτως χρησιμοποιήσει αμάξι, θα πνιγεί. Τα μέσα λοιπόν είναι όπως ο σπόρος και ο σκοπός
    όπως το δέντρο.Η σχέση ανάμεσα στον σκοπό και τα μέσα είναι τόσο αναπόφευκτη, όσο η σχέση ανάμεσα στο δέντρο και τον σπόρο. Στο τέλος όλα κρίνονται, και ο καθένας θερίζει αυτό που σπέρνει.
    .Άρα υπάρχουν καλά μέσα και σκοποί και το αντίθετο,έτσι όπως το θέτετε.
    Ωστόσο ο εξαγνισμός του εαυτού μας, αν και δεν φαίνεται να προσφέρει κάποιο απτό και πραγματικό πλεονέκτημα, είναι το πιο ισχυρό μέσο για να αναμορφώσουμε το περιβάλλον μας
    και να αντιμετωπίσουμε τα πιο δύσκολα εμπόδια.Ας ξεκινήσουμε όλοι από αυτό.
    Με αγάπη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή